0

Р ецидивистът Петър Колев, който се барикадира в блок в столичния квартал „Люлин“, е бил издирван за няколко престъпления, извършени преди години. До задържането на Колев се стигнало, след като той предизвикал катастрофа с тежко пострадал в квартал „Борово“, разкри районният прокурор на София Невена Зартова.

До залавянето на Колев се стигнало, след като вечерта на 23 април, докато шофира автомобил BMW не дал мигач на излизане от тунела в „Люлин“ и бил забелязан от силите на реда. Полицаите подали стоп палка, но шофьорът не се подчинил на разпорежданията им. Започнало преследване, но Колев успял да се измъкне- Малко по-късно е подаден сигнал, че край блок 214 в кв. „Борово“ колата му се блъснала в такси, в което в този момент се качвал пешеходец. На пострадалия е нанесена тежка телесна повреда, като той се намира в болница и съществува реална опасност да загуби единия си крак.

Започнало разследване, при което е установено лице, което е прекарало автомобила на технически преглед. При разпита мъжът признал, че при инцидента колата е била управлявана от неговия чичо.

Шофьорът Петър Колев е открит в ранния следобед в четвъртък, но постъпила информация, че той въоръжен и опасен, и затова се наложи намесата на спецчастите от СОБТ. Колев обаче се барикадирал в апартамента, в който живеел под наем.

Драмата продължила около 2 часа, тъй като 45-годишният Колев отказал да се подчини на полицейските разпореждания. Започнали беседи с психолози и в крайна сметка той се предал. В апартамента са намерени два пистолета – един Глок, който е нерегистриран, а другият пък не се води на негово име.

Петър Колев е обвинен в причиняване на ПТП с пострадал човек, неподчинение и незаконно държане на огнестрелно оръжие.

Рецидивистът с влезли в сила три присъди – за закана с убийство, хулиганство и притежание на кокаин. На 14 април 2020 г. бандитът заплашил да отнеме живота на жена в столично заведение и извършил непристойни действия, като започнал да сипе нецензурни обиди към присъстващите. През 2015 година Колев е осъден за държане на наркотици през 2015 година. За трите престъпления той е осъден на общо 3 години и 6 месеца затвор.

От полицията се оправдаха, че Колев не е бил открит дълго време, тъй като е живял в множество апартаменти в София, наемани от неговата майка.

Петър Колев ще бъде приведен директно в затвора, за да излежи предишните присъди.