0

Л ично свободно време извън следствения арест поиска от съда Димитър Любенов, който зад волана на „Порше Панамера“ катастрофира и уби французин на Околовръстното шосе в София на 25 септември.

„Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено“, каза Любенов пред Софийския градски съд. „Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка“, допълни той в опита си да убеди съдиите, да са по-снизходителни. Съдът обаче му напомни, че общественият ред и сигурност са по-важни, от неговите лични нужди.

39-годишният джигит скандализира обществеността с факта, че е бил ескортиран от патрулен автомобил на полицията, след като призна, че е дал 200 лева на униформените. За този случаи има отделно дело срещу полицайката Любка Гечева и колегата й Георги Малински, които към момента са отстранени от работа.

На предходните заседания на съда бе изяснено, че Любенов е шофирал поршето си със 195 км/ч при разрешени 80км/ч. Зад него се е движела патрулката с полицаите. Любенов настига и блъска отзад малък “Форд Фокус”, движещ се в посока Летище София. В автомобила са пътували мъж и жена френски граждани, които се прибирали от ски в Банско. При удара загива загива 64-годишен французин, а в болница в тежко състояние е настанена 62-годишната му съпруга, както и шофьорът на рент-а-кар автомобила – мъж на 46 години.

Експертиза по делото показа, че Любенов е шофирал с 1,73 промила алкохол в кръвта и след употреба на кокаин. По данни на МВР пък за последните 11 години 39-годишният шофьор има 23 глоби за превишена скорост.

В петък Софийският градски съд отхвърли молбата за изменение на мярката „задържане под стража“, подадена от Любенов. Съдът прие, че от доказателствата по делото не се опровергава предположението, че деянието е умишлено. Също така не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление, тъй като Любенов многократно е санкциониран за нарушаване на правилата за движение. Ако определението бъде обжалвано, съдът насрочи заседание пред горната инстанция за 23 март.