0

Б ежанците, които се возели в рейса, прегазил до смърт двама полицаи в Бургас, са платили по 900 евро, за да минат транзит през България. По оперативни данни сумата била намалена с няколкостотин евро, защото ставало дума за голяма група от 48 човека. 

Това заявиха от МВР и прокуратурата пред „Телеграф“ след разпитите на част от мигрантите. При жестоката катастрофа в четвъртък около 5 ч. на кръговото кръстовище „Трапезица“ автобусът се вряза в патрулка, която му препречила пътя в засада и я влачи повече от 40 метра. На място загинаха 31-годишният старши полицай Йордан Радостинов Илиев от сектор "Охранителна полиция" и 43-годишният Атанас Панайотов Градев, командир на отделение в сектора. Илиев работи в системата на МВР от 7 години, а колегата му Градев  е с 18-годишен стаж. На място пристигна и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който заяви, че трафикантите са обявили война на държавата. Тя на свой ред ще им отвърне с невиждани мерки. 

Условия

В автобуса са били превозвани 48 мигранти, натъпкани в багажното отделение. Те са били трафикирани от двама сирийци, единият от които е шофирал возилото. Веднага след кървавата катастрофа водачът е избягал, а пристигналите на място полицаи са задържали втория трафикант, който го придружавал и вероятно му е бил "сменник" зад волана.  

Светкавично разследване е установило, че двамата каналджии са сирийски граждани, пребиваващи у нас със статут на хуманитарни бежанци, заяви директорът на ОДМВР-Бургас  старши комисар Калоян Калоянов. Заради избягалия сириец всички сили на полицията край морето бяха вдигнати на крак в мащабна акция по издирването му. Основните пътни артерии от и към Бургас бяха блокирани от полицейски патрули. Особено засилен бе контролът в посока Несебър и Слънчев бряг, където автотрафикът в момента е изключително интензивен. В 12 часа на обяд, седем часа след зверската катастрофа, вторият сирийски трафикант беше открит и задържан. Той е бил арестуван в Първомай, опитвайки да се укрие и най-вероятно планирайки да напусне нелегално страната. Според събраните до момента доказателства именно той е шофирал автобуса и премазал двамата униформени. 

Пропуски

"Не органите на полицията в Бургас е трябвало да пресрещнат автобус с мигранти. Това е работа на Гранична полиция – работа, която очевидно не е свършена. Не мога да си обясня как при такъв наличен състав на Гранична полиция на граница са стигнали до Бургас тези мигранти", заяви Демерджиев и призова  отговорните длъжностни лица да подадат оставки до края на деня. Той допълни още,  че има данни за замесени гранични полицаи  в пропускането на бежанците през границата.  
Часове след трагедията в Бургас разследващите установиха, че автобусът, използван за трафик на мигранти, е бил обявен за продажба в Харманли и закупен там от български гражданин. Тепърва ще се установява как се е озовал в ръцете на сирийските каналджии, които по случайност са пребивавали в центъра в Харманли. Установено е, че регистрационните номера на буса са холандски и са крадени, а по дължината му е брандиран с рекламен надпис  Virginia-N. Освен това бусът е бил бракуван и с обозначение, че превозва екскурзианти. 

Планът

Групата мигранти, състояща се основно от млади мъже и майки с деца,  е прекосила в нощта срещу четвъртък българско-турската граница в района на Малко Търново, където на наша територия ги очаквали двамата сирийски каналджии с автобуса.  След като ги натоварили в багажното отделение, те поели към Бургас, а планът най-вероятно е бил да ги изведат към Западна Европа. Успели да преминат безпрепятствено около трийсетина километра, но до разклона за с. Младежко, в местността Босна, са били засечени от патрул на Гранична полиция. Униформените опитали да спрат возилото за проверка, но водачът на автобуса не се подчинил на подадения му стоп-сигнал и натиснал газта. От този момент до фаталния сблъсък на кръстовище „Трапезица“ в Бургас започва бясна гонка между униформени и каналджии. „Телеграф“ научи, че трафикантът е искал да гази ченгета и при трите пъти, в които му махали със стоппалка да спре. 

В  преследването след това по цялото трасе се присъединили всички патрули, които са били в близост. "Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на Гранична полиция. Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на Гранична полиция, които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са се опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище „Трапезица“ в Бургас. Автобусът се е движил с висока скорост. Оттам нататък действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени", заяви министър Демерджиев. Той допълни, че се знае къде са натоварени мигрантите и откъде са влезли. 

Задържани 

До късния следобед в четвъртък арестуваните бяха петима, от които двама българи. Те подпомагали логистиката за преминаване през страната на бежанските групи. Единият от закопчаните сирийци със статут пък се оказа момче на 15 години. От 22 август единият от задържаните мигранти не се е връщал в бежанския център и никой не е знаел къде е. "Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена", заяви  Мариана Тошева, шефка на агенцията за бежанците.

Атака

"Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство. Ще направим всичко необходимо този инцидент да не се повтаря. Това престъпление ще бъде разкрито, а нашата задача е повече да не допускаме подобни инциденти. Още по пътя ни от София насам сме обсъдили всички мерки, които е нужно да се вземат – от превозните средства през хората, които се занимават с каналджийство, та чак до хората, които не удържат на натиска и участват по един или друг начин в пропускането на мигранти през границата. Действията  в идните дни ще бъдат такива, каквито досега никой в страната не е виждал“, заяви служебният вътрешен министър. 

Ден на траур в Бургас, отменят се всички фестивали и концерти

Всички фестивали и концерти, насрочени в програмата на Община Бургас за  25 и 26 август, се отменят. Причината е обявеният ден на траур в памет на жертвите от тежката катастрофа, в която загинаха двама бургаски полицаи.
Театралните постановки ще започват с минута мълчание. Флаговете на централния площад "Атанас Сиреков", както и на входовете на града, ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Бургас Димитър Николов изказа своите съболезнования на семействата и близките на загиналите.

„Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг.
Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба.

В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят. Поклон пред паметта им."

МВР шефът: Деян Моллов да подаде оставка 

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че бившия шеф на Гранична полиция Деян Моллов трябва да подаде оставка. Ако не го направи до края на деня (б.р. - четвъртък), ще бъде уволнен. 

През следващите дни ще има интензивни действия по разкриване както на катастрофата от тази сутрин, отнела живота на двамата полицаи, така и по отношение на служители на МВР, които не изпълняват достатъчно съвестно задълженията си. “Моллов, който бе преместен на поста заместник-директор, за да отговаря пряко за борбата с нелегалните бежанци през зелена граница, да подаде оставка. Той пое ангажимента да се справи с тази задача, но тъй като за мен това не е свършено, се надявам до края на деня той да подаде оставката си. Разпоредил съм да се предложат незабавни мерки как да се укрепи ситуацията около границата. Заедно с министъра на отбраната още от миналата седмица работим по темата. Ще обезпечим технически граничните полицаи с достатъчно добро оборудване. Осигурихме и дронове, за да се покрие целият район и да се извършва наблюдение от въздуха. До няколко дни над 100 служители от Министерството на отбраната ще се присъединят към охраната на държавната граница в Странджа”, допълни Демерджиев.

Йордан с три награди за героизъм, чакал повишение до дни, Атанас бил сред най-смелите командири на отделение

Двамата загинали полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев били сред най-смелите полицаи в ОДМВР-Бургас. Йордан имал три награди за героизъм, а Атанас дълги години се славел като храбър командир на отделение. 
Това споделиха техни колеги пред „Телеграф“. Преди броени дни 31-годишният Данчо, както го наричали близките му, трябвало да бъде преместен на по-висока позиция в отдел „Криминална полиция“, след като спечелил конкурс. Във фаталната нощ той не е бил на смяна и по график му се падало да почива, но поел извънредно дежурство в звено, където не достигали служители. 

Решение 

След като двамата полицаи получили информация, че автобусът с каналджиите влиза в Бургас от местността Пода, те решили да го пресрещнат от засада в района на кръстовище Трапезица и да го спрат. "Колегите са действали много решително и смело. Избрали са много удобно място, защото на това кръстовище има кръгово движение, но то е много малко, лентата е тясна и в него не може да се шофира с висока скорост. Били са сигурни, че са ги хванали, но никой не е можел да предвиди, че автобусът няма да спре", коментираха колеги на загиналите полицаи. 

Подход 

Служебният министър на МВР бе категоричен, че Илиев и Градев са действали изключително професионално. "Можело е да приложат друг подход при гонката, но са си давали сметка, че ще стане автобусна катастрофа с много жертви. Рискували са своя живот, за да не засегнат пътниците", каза вътрешният министър Иван Демерджиев. Според него полицаите са били убедени, че шофьорът на автобуса ще спре, но той не само не е спрял, а с висока скорост е помлял патрулния автомобил и отнел живота на двама изключителни полицаи. "Ако те интензивно се бяха опитали да спрат автобуса, щеше да има 47 жертви. Имали са ограничен брой реакции. Двамата полицаи са се опитали да го спрат, докато е навлизал в кръговото кръстовище. Той е преминал умишлено през полицейския автомобил и е извършил убийство. Няма да допусна подобно нещо да се повтори", допълни  министър Демерджиев.

Собственост 

Той съобщи, че автобусът, използван за трафик на мигранти, е собственост на хасковска фирма, която го е закупила от Кърджали. Собственикът на фирмата е задържан.  Возилото било бракувано и не е трябвало да се движи, но търговецът го е предал на двама сирийци от бежанския център в Харманли, които от своя страна са се сдобили с крадени регистрационни табели от Нидерландия. "Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежанския център в Харманли, каза още министър Демерджиев.