0

Ч уждият гражданин, наръгал с нож непълнолетното момче в София, вече е с повдигнато обвинение.

Софийска районна прокуратура ще вземе всички необходими мерки извършителят на деянието да понесе предвидената в закона отговорност.

Към настоящия момент е задържано едно лице, което не е български гражданин, повдигнато му е обвинение за извършена средна телесна повреда. Това заяви на брифинг прокурор Георги Иванов при Софийска районна прокуратура по повод инцидента, в който чужд гражданин наръга с нож непълнолетно момче в София, предаде БГНЕС.

"Ножът е иззет. Назначена е експертиза, от която следва да се установи дали кръвта по ножа е на пострадалия, както и да се установи дали евентуалният извършител е оставил свои следи, епителни клетки, по дръжката на ножа", каза Георги Иванов.

Самият спор е възникнал във връзка с вербален конфликт. "Пострадалото момче се е опитало да се отдалечи от мястото на местопроизоествието, но е било последвано от извършителя и е било наръгано с нож", обясни Иванов.

Той подчерта, че в хода на разследването са били задържани и други български граждани, които впоследствие са разпитани като свидетели и са били освободени.

Иванов призова, ако български граждани са станали случайни свидетели на събитията, да се обърнат към СРП и да дадат показания, тъй като те са от значение за разкриване на обективната истина.

Той уточни, че към настоящия момент са разпитани всички лица, които са били установи към момента. "Предстои да бъдат установени и още свидетели, които не са били установени от органите на МВР към настоящия момент", добави Иванов и допълни, че в тази връзка има необходимост от съдействието на органите на МВР, които следва да осъществят своята част от оперативно-издирвателните мероприятия.

"Към настоящия момент не са събрани доказателства други лица да са участвали в извършването на деянието", каза още той. По думите му разследването продължава и ако бъдат събрани данни за други лица, които са участвали в деянието, те ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

На въпроса какво общо има Ахмад Алгафари със случилото се, Георги Иванов бе категоричен, че за българската прокуратура имената и самоличността на нито едно от лицата няма никакво значение, защото всички са равни пред закона.

Предполага се, че има опасност задържаният мъж да се укрие. "Той не е български гражданин. Статутът му към настоящия момент е бежанец", уточни Иванов и допълни, че страната ни е подложена на невероятен мигрантски натиск и в тази връзка прокуратурата има нужда от адекватни действия от страна на другите държавни институции, за да може българските граждани да получат адекватна защита и да живеем сигурно в България.

Георги Иванов отказа да уточни гражданин на коя държава е задържаното лице, "защото се проверяват различни версии"./БГНЕС