0

Б ългарски джебчийки с по пет паспорта и различни самоличности буквално са запалили Европа с набезите си, обясниха от МВР пред „Телеграф“. 

Най-тежко е положението в Берлин, Париж, Лондон и Виена. Данните в дирекция „Международно сътрудничество“ на вътрешното ведомство сочат, че най-много информация постъпва в момента от Австрия и се търси помощ от наши ченгета, които работят с този вид криминален контингент. 

Схемата 

Джебчийките си вадят по минимум 4-5 паспорта от различни градове на страната, за да могат свободно да крадат зад граница. Така, ако ги хванат например в Атина и срещу тях започне дело, се преместват в Мадрид, Рим или Милано, но вече с друго име. Разследващи обясниха пред „Телеграф“ как точно става изваждането на документите за самоличност в БДС, които са напълно легални.

Наши джебчийки в действие в Лондон

 Наши джебчийки в действие в Лондон
Британска транспортна полиция

„Намират се много бедни хора от гетата, които имат по 7-8 деца. Предлагат им се по минимум 300 лв., за да отидат до районното и да представят джебчийката Х за своя дъщеря, като носят и акта за раждане. На практика се издава документ на името на истинското им дете, но снимката в паспорта е на въпросната крадла и тя вече е с чисто нова самоличност. Абсолютно не ги интересува, че след някоя година тяхната дъщеря също ще се нареди за лична карта. Там не се мисли толкова напред. Има засечени и много случаи на граждани, които чак в РПУ-то разбират, че вече имат документ и се започва проверка“, коментираха криминалисти. Последният подобен случай е засечен в Ботевград с многодетно ромско семейство, но все още се разследва. „Практиката е, когато се установи подобен паспорт, той да бъде унищожен“. 

Номер 1 

Най-оборотната джебчийка, която има цели 18 паспорта, се казва Диана. Има издадени от градове в цяла България. Представя се като Дешка, Цонка, Таня, Мария и т.н. Някои от документите й са издадени на имена на момичета от Хасково, Филиповци, Факултета. Диана най-дълго време работила в Англия. Скотланд Ярд обаче бързо я засекли и започнали да я регистрират всеки път. Оказало се, че им представяла различните си документи и лъжела на поразия. Полицаите от страната на кралицата обаче вече я познавали до болка и тя се преместила да вършее в Гърция, но срещу нея започнали дела. В момента по оперативни данни на МВР е във Виена. 

Оборот 

Всяка група джебчийки изкарва средно по 1500-2000 евро на ден. След това по традиция кешът се влага в злато и леки коли, които се внасят в България. Мъжете не работят, те се грижат само за докарването на возилата. Нашите крадли вършеели в моловете, автогари и летища. „Действат си по старата схема. Добре облечени, културни, но си крадат. Очакваме сега да се юрнат и по морските скъпи курорти, където и печалбата им расте. След като приключи пандемията, особено големите родове се върнаха в Европа. Тук просто няма как да изкарат толкова, както в Берлин и Париж“, допълниха разследващи. 

Две мощни фамилии се надцакват зад граница

Две мощни фамилии са в люта конкуренция по кражби в европейските столици. Това са Рашковите и Върбановите. „Преди години едните проходиха в Лондон. Започнаха да изтеглят поетапно родата. Другите обаче видяха, че се печели и започнаха да използват същите канали. Има напрежение между родовете“, обясниха полицаи пред „Телеграф“.