0

Б ългарски кокаинов крал е един от най-търсените в Европа. В момента по оперативни данни на ГДБОП Николай Куркучев ръководи по-мощна организация и от тази на Брендо, който вече е осветен и задържан няколко пъти в различни държави, за последно в Украйна.

54-годишният топ международен наркотрафикант, който е роден в Поморие, има канал за кокаин от Колумбия през България за Европа, държи мрежа от над 150 мулета и връзки с картели, сочи проверката на „Телеграф“ в Европол. Европейската спецслужба обяви за изключително опасни и неуловими и трима наши убийци. Единствено Испания към момента се похвали преди два дни с бомбастичен арест на наш килър, издирван за троен разстрел и последвало запалване на фалшификатори. „Васил Баклаор е един от най-търсените престъпници в целия Европейски съюз“, обявиха от Националната полиция в Мадрид.

Бял прах

Николай Куркучев е издирван от Европол по искане на Испания, където се предполага, че живее и движи кокаиновия канал. Описан е като изключително опасен и вероятно въоръжен. Организацията му е била специализирана във вноса на кокаин, скрит в легални стоки, в контейнери, изпращани от Колумбия под привидността на легална търговия. При пристигането си в Европа легалната стока била изпращана в лаборатории, където наркотикът щял да бъде извлечен. “Организацията изпращаше свои собствени „химици“, за да гарантират, че максималното възможно количество вещество е възстановено”, казват от Европол. Интересното е, че колумбийските химици на Куркуча, както е познат в родното си Поморие, импрегнирали коката в кашони. В тях товарели най-различни стоки. Вече от Европа в тирове с тайници бялото злато тръгвало към няколко държави.

Международните служби са регистрирали до момента 3 пратки от Южна Америка за България с общо 740 килограма кокаин. Преди две години ГДБОП опитва да го задържи в негов имот в Поморие, но той успява да избяга. Делото срещу него все още не е приключило. Антимафиоти от ГДБОП разказаха пред „Телеграф“, че Николай се установил в Испания преди повече от 20 години. У нас опитвал да строи сгради, но бизнесът му не потръгнал. Смята се, че в зората на соца е тръгнал от грабежи и кражби, а вече в Мадрид е изградил топли връзки с колумбийски картели. Името му било използвано като гарант, че коката ще е качествена и ще стигне до Европа без проблем.

Хероин

Друг българин също се издирва от Европол, но за него има издадена и червена бюлетина на Интерпол. Става въпрос за Мустафа Мехмед Шакир. Той е описан също като особено опасен. У нас е осъден на 16 г. затвор за трафик на 27.4 кг хероин. Нашенецът заедно с още четирима души организирали мрежа от мулета, които да пренасят кафявия прах през ГКПП-Капитан Андреево. Още през 2009 г. му паднала пратка. Интересна подробност е, че хероиновият бос, въпреки че се издирва, преди три години пусна молба в съда да се преразгледа присъдата му. Магистратите обаче го порязаха.

Любовницата

В топ 5 на най-опасните убийци в Европа допреди два дни беше Васил Бакларов. 55-годишният българин се издирваше от над 20 години за тройно убийство, извършено в Мадрид през далечната 1995 г. Той участвал в Испания в банда, която извършвала широк спектър от престъпления, но основно кражби на коли и трафика им в различни държави. На 15 август 1995 г. Бакларов и любовницата му венецуелка разстрелват трима фалшификатори, които опитали да ги преметнат с пари менте. Престъплението било извършено край Алкала де Хенарес (Мадрид). Телата на трите жертви били открити на задната седалка на кола, която била запалена. В труповете имало над 16 куршума, обясниха от Европол. Разследването показало, че измамниците предложили на Васил и любовницата му да умножат парите им, като им направят и ментета. След като разкрили плана обаче, бълагаринът и венецуелката с гореща кръв ги разстреляли. Сега Бакларов ще лежи доживот в испански затвор.

Доживот

Един от най-търсените БГ убийци от Европол е Антон Петковски. Той е осъден на доживотен затвор у нас за двойна екзекуция през далечната 2001 г. На 12 декември тогава в с. Селище Антон и негов авер разстрелват с автомат „Скорпио“ възрастен мъж. По-късно Pетковски вижда сметката и на съучастника си, тъй като е свидетел на зверството. Делото срещу него се точи 10 години, докато получи доживотна килия.

Другите двама нашенци, издирвани от Европол за мокра поръчка, са Сали Ахмет и Мехмет Акринар. Преди време в Кипър те буквално разфасовали британския гражданин Джордж Хенри Лоу. Ръгали го и в гърлото. Опитали да ликвидират за пари и Бен Баркър, но той оцелял.

Дават Е5000, ако издадеш нещо за Ружа Игнатова

Европол обяви награда от 5000 евро за всяка важна информация, водеща до задържане на Ружа Игнатова. “Тази награда е предназначена изключително за частни лица, а не за държавни служители, чиито професионални задължения включват наказателно преследване на престъпления“, уточняват от Европол на сайта си. Припомняме, че и ФБР обяви награда за главата на криптокралицата от 100 000 долара, но до момента никой не се е докопал до тях.

Жокера са трафиканти на оръжия, Кралят - тартори на ОПГ. Криминалната мрежа е като замък от карти

“Престъпните мрежи са съставени от различни играчи, извършващи редица незаконни дейности. Те са като замък от карти. Изваждайки една карта, рухва цялата им система“, обясниха от Европол. От спецслужбата на ЕС са направили ултрамодерен списък на най-издирваните бандити, като всеки вид престъпления са изобразени с различни карти от колодата.

Краля - с него се влиза в раздела за тартори на ОПГ-та. Кралицата - с нея са означени трафикантите на дрога. Гарвана Джак - садисти и опасни престъпници. Трафикантите на хора и оръжия са в колодата на Жокера.