2

Б ългари са заели бизнеса с миенето на прозорци и витрини на магазини в Нидерландия, като не допускат конкуренти, използвайки мафиотски прийоми.

Това става ясно след жалба на кмета на разположения западно от Амстердам град Заанстад.

Според градския управник Ян Хеминг българите тормозят и заплашват други миячи на прозорци и не им разрешават да работят. 

Нашенците са наложили пълен монопол на пазара и те определят цените на метър измита площ.

Ръководство

Според кмета малка група нидерландски турци в Заанстад са сформирали „мафия“, използвайки експлоатирани българи, за да тормозят и заплашват другите миячи на прозорци и витрини. Хеминг твърди пред местното издание „Нидерландтаймс“, че нидерландските турци, които живеят в кварталите Палдерсвелд и Поленбург, ръководят около 300 български миячи.

Те са предимно български турци от Делиормана у нас и според кмета тормозят добросъвестните миячи на прозорци по заръка на босовете им – нидерландските турци. Освен че плашели конкуренцията, прибягвали дори и до насилие, за да изтласкат други общности, занимаващи се с тази дейност.

Нашенците били силно подплатени за работата си и също така са зависими от шефовете си за квартира, тъй като босовете определят размера на наема. 

Зависимост 

Затова кметът Хеминг е взел мерки и въвежда, считано от 1 юни, всички миячи на прозорци да кандидатстват за разрешение от общината. За да получат такова обаче, те ще бъдат щателно проверявани.

Според публикации в местни медии българите са завзели и други градове в Ниската земя и много кметове също настояват за въвеждане на правила срещу „тази напаст“ на национално ниво.

Навсякъде въпросните българи са предимно от турскоезично малцинство в България. Оказва се, че набиращите персонал имат малка представа за тази специфична група от населението.

Скорошно проучване на изследователския център „Фарос“ отбелязва: „Българите остават зависими дълго време от посредници, с които могат да общуват, за които работят и от които са напълно зависими“. С въвеждането на правила ще се изиска миячите да издават касови бележки, като се смята, че това ще постави бариера срещу черния труд и прането на пари.