0

К онгресмен вкарал огромно количество дрога в САЩ. Белият прах бил 5 тона, а политикът се оказал част от наркокартел, информира Daily mail.
Бившият член на Конгреса от Доминиканската република Мигел Гутиерес и неговите съучастници са превозвали кокаин в Съединените щати, включително в окръзите Монро, Брауърд и Маями-Дейд в Южна Флорида, в транспортни контейнери и плавателни съдове.

Гутиерес е отговарял за получаването на кокаин от доставчици в Доминиканската република и е инвестирал пари и в пратки до САЩ. Той също така е отговарял за надзора на неговия съобвиняем и брат Мигел Емилио Гутиерес, който също е изправен пред подобни обвинения, и други членове на контрабандния канал, пакетиращи кокаин за пратки, показват съдебните регистри.

Гутиерес продавал кокаина на съзаклятници в района на Южна Флорида, Ню Йорк и Филаделфия.

Бившият конгресмен се признал за виновен, а съдебните записи показват, че Мигел Гутиерес е приел споразумение за заговор за трафик на кокаин към Съединените щати.

Той е женен и е баща на четири момчета. Изправен е пред от 10 години до доживотен затвор за трафик на наркотици и до 20 за пране на пари 

Гутиерес, който беше арестуван през май 2021 г. на международното летище в Маями, след като пристигна с полет от Доминиканската република, призна, че е бил част от мрежа, действаща в родната му страна Колумбия.

Споразумението за признаване на вината, което беше сключено през декември 2022 г. в Южния окръг на Флорида , също показва, че Гутиерес е заговорничил и за пране на пари.

Освен десетилетията затвор, грози го и глоба до 10 милиона долара за конспирация с наркотици и до 500 000 долара за прането на пари.

Пишман трафикантът остава гол като пушка.  След милионите, които му отнемат, като част от споразумението за признаване на вината Гутиерес ще трябва да се откаже от собственост, която е била закупена с приходи от наркотици от 2014 до 2020 г.

Той ще предаде и два часовника Rolex и 14-каратова златна верижка с 4-каратово златно разпятие. Той също така се съгласи да конфискува 446 000 долара, 20 часовника Rolex и 11 шест автомобила, които е държал в Доминиканската република по време на ареста си.