0

Е вропейската прокуратура обвини бивш кмет и бивш областен управител на Варна, както и двама държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за рибарското пристанище "Карантината".

Проектът е бил за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна, която се е явявала бенефициент. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране, обясниха от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Разследването на европрокурорите е разкрило, че за да се възползват от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е сглобил няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище.

Освен това бенефициентът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати.

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. Въз основа на доказателствата, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, парцелите са променили характеристиките си като определено за трайно ползване „за пристанище“ – по този начин са заблудили Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация. пригодност за риболовно пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство.

По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Случаят е докладван на Европейската прокуратура от Европейската служба за борба с измамите (OLAF). От Главна дирекция „Национална полиция“ – София (ГДНП) са извършени допълнителни издирвателни действия.

Прогнозните щети за бюджета на ЕС са приблизително 2,8 милиона евро (5 603 035,97 лева), с допълнителни изчислени щети за националния бюджет на 675 475 евро (1 321 115,78 лева