0

М ъж закла баща на две деца пред очите на семейството и приятелите му в радоморското село Негованци преди седмица, а почернените близки на жертвата търсят справедливост. 33-годишният Велизар Иванов от Бобов дол е задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Пернишкия окръжен съд, показа проверка на „Телеграф“.

КЪРВАВА ВЕСЕЛБА: Убийство по време на събор!

На свобода са обаче трима души, които са му помогнали да извърши престъплението, твърдят близките на убития Георги Йорданов от Перник. 39-годишният мъж бил на събора в селото, който се провежда по традиция в последната събота на август. Били голяма компания, яли, пили и се веселили. Всички били насядали на пищни софри на мегдана в селото. Нищо не предвещавало, че забавлението ще приключи с фатален край.

Събор

Около час след полунощ на събора в Негованци се появил с такси Велизар Иванов, който бил заедно с приятелката си. „Спря таксито срещу нашата маса, светеше на дълги фарове и освети масата. Излезе от колата и се приближи към нашата компания. С нищо не сме го предизвиквали. Мъжът ми стана, подаде му ръка и му каза – ако искаш седни, ако не, най-добре си тръгни и се наспи. Видимо беше пиян и залиташе. Когато мъжът ми му подаде ръка, дръпна Велизар и той падна. Нищо повече не се е случило. Той уж си тръгна, но се закани, че ще се върне. Не му обърнахме особено внимание в онзи момент“, разказа пред „Телеграф“ почернената съпруга на Георги - Николина Йорданова. Брат й Ивайло Дамянов пък коментира, че Велизар е проблемен човек. „Винаги, когато е имало някъде сбирка, той е правил проблеми. Задържан е за нападения с нож. Мисля, че е наръгал досега трима човека, но са извадили късмет и са живи“, твърди Дамянов. По думите му Велизар наскоро е бил пуснат от затвора, месец преди събора в Негованци. Той не е местен, от Бобов дол е, а в Негованци е дошъл при негов познат, разкриха още близките на жертвата.

Заплахи

„Ние нямаме връзка с този човек, нищо общо. Нямаме никакъв контакт. Той е в друга компания. Същата вечер след този случай на събора ние се прибрахме в къщата и седнахме на двора. През това време Велизар ми е намерил телефона и започна да ми звъни. „Сега ще видиш какво ще стане, копеляк“ и разни други заплахи“, разказа още Ивайло Дамянов. Заплахите започнали 1 час след полунощ, когато компанията на убития Георги Йорданов и Ивайло Дамянов се прибрали в къщата им в селото, където продължили веселбата. Те изобщо не подозирали, че заканите на Велизар Иванов са сериозни. Допуснали, че е пиян и просто се заяжда. Това обаче не било съвсем така. Около 4,00 часа в неделя на 1 септември, или 3 часа след сдърпването им на събора в селото, Велизар Иванов се появил заедно с още трима мъже. Пристигнали с лек автомобил пред двора на Георги Йорданов. Велизар Иванов нахлул с кухненски нож в ръка директно срещу компанията в имота. „Беше керамичен кухненски нож от големите“, уточни вдовицата Николина Йорданова. Убиецът нанесъл два удара с нож, засегнал белия дроб и аортата на Георги Йорданов. 39-годишният мъж паднал мъртъв, а останалите от компанията се нахвърлили и обезвредили нападателя. Тримата му помагачи обаче междувременно успели да избягат и се укрили. Близките на загиналия извикали полиция и линейка. Около 4,28 ч. екипи на Областната дирекция на МВР в Перник и Спешна помощ пристигнали на място и установили смъртта на 39-годишния мъж. Нападателят, който е бил задържан от близките на убития, е отведен с белезници в ареста. Тримата му помагачи по-късно са установени и задържани, но само за 24 часа, след което са освободени.

Убитият Георги с жена си Николина и двете им деца.

 Убитият Георги с жена си Николина и двете им деца.
Личен архив

Съпругата и почернените роднини на убития в Негованци Георги.

 Съпругата и почернените роднини на убития в Негованци Георги.
Бойко Кичуков

Нападатели

„На тримата нападатели не знам защо не им е повдигнато обвинение. Единият беше с маска. Явно е знаел за какво идва и нахлува в частен имот. Предполагам, че са пътували от Бобов дол до Негованци. Знаели са за къде отиват и с каква цел. Не мога да си обясня защо прокуратурата не им повдига обвинение“, коментира Ивайло Дамянов. Бащата на убития Георги Йорданов през сълзи каза, че няма справедливост и се надява да бъде обърнато по-сериозно внимание на случая. „Уби млад човек, баща. Остави две малки деца без баща. Голямото е на 10, по-малкото само пита къде е тате. Те все се гушкаха. Иска да го гушне. Какво да му кажа на това дете“, проплака почерненият мъж. Местните хора описват убития като човек, който винаги е бил готов да помогне, никога не се е замесвал в проблеми. Що се отнася до задържания за убийството Велизар Иванов, той е познат в Бобов дол и региона като човек с криминални прояви. Последните данни за него са, че е работел в автосервиз и се предполага, че тримата му съучастници са работили с него.

Нападателят се жалил от полицейско насилие

От полицейско насилие се е жалвал преди 10 години задържаният за убийството в Негованци Велизар Иванов. През октомври 2013 г. той е бил арестуван в Бобов дол при спецакция на МВР. Иванов твърди, че 8-10 въоръжени и маскирани полицаи са нахлули в дома му. Без обяснения качулките започнали да го бият, както си спял в леглото. След като го проснали по очи на пода, започнали да трошат обзавеждането в къщата. Акцията била в отговор на сигнал за кражба и униформените търсели отмъкнатото в дома на Иванов, както и на друг негов авер. „Каквото и да се случи в Бобов дол, все ние сме виновни. Пораснахме, помъдряхме, а полицията не ни дава възможност да живеем и работим нормално в родния ни град“, коментира тогава приятелят му, който е задържан заедно с него.