0

Е динодушното мнение на всички експерти е, че се касае за концентриран и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става дума за мощен взрив и много добра насоченост, това заяви на брифинг пред медиите заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов за опита за покушение срещу опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

ИНЦИДЕНТЪТ С ГЕШЕВ: Взривът трябвало да обърне колата в дерето

"Именно тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила", допълни Сарафов. "Взривното вещество, използвано срещу кортежа на Гешев, е самоделно и е изготвено от изключителен професионалист. Извършителят е имал визуален контакт с колата, но самата бомба е взривена по електронен път", уточни той. "Заложен е буквално като засада на място, където автомобилът забавя своя ход, така че целта на взрива е била да убие. Преди минути ми докладваха за експертизата за вида на взривното вещество. Става въпрос за самоделно взривно вещество, не е фабрично. Става въпрос за комплексни умения които тези, които са изготвили бомбата, са притежавали", допълни заместник главният прокурор.

Взривната вълна е минала покрай предния десен фар на автомобила и предния капак. „Обикновен гражданин нямаше да бъде жив, бронираната кола и случайността са спасили живота на пътниците. Това категорично е опит за убийство”, каза още Сарафов и посочи: "тук е засегната държавността и една институция". "Както колата на главния прокурор се е движила в посока София, така в отсрещната лента е можела да се движи и обикновена, небронирана кола на някой човек, който се е движил в посока Самоков, например, поради което всички, които биха били там, биха били поразени от това", допълни Сарафов. 

За момента все още не се съобщава за заподозрени и арести.

ОПИТЪТ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ГЕШЕВ: Бомбата е имала за цел да го убие (СНИМКИ)

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Взрив избухна пред колата на главния прокурор