0

О съденият за наркотрафик подземен бос Евелин Банев-Брендо изненадващо се появи пред Софийския централен затвор в 7,30 часа в понеделник, за да се предаде. Към момента се предполага, че е влязъл в страната подобно на изненадващо издъхналия в Дупница Брат Галев Ангел Христов–Геле.

ИЗНЕНАДА: Брендо се върнал в България? (ВИДЕО)

Както е известно, оперативните данни за Геле сочат, че той е минал на българска територия през зелена граница. Не е ясно и откога Брендо е в България, но в края на миналата година се появи информация, че е в белослатинското село Тлачене. Оказа се, че е разписал пълномощно през май 2022 г., изготвено при кметския наместник, но така и не се разбра дали е присъствал лично или чрез адвокат. От МВР твърдят, че оттогава са били предприети оперативни действия по издирването му, но „няма категорични данни“ Брендо да е бил в селото. Тогава кметският наместник Тошко Сашов обясни, че дошли двама мъже облечени с анцузи, кубинки и с шапки на главите. Поискали да им направи нотариална заверка, която им трябвала още за същия ден. 

Приведен

Така до понеделник – 24 юни, когато изведнъж най-неочаквано Брендо цъфна със същия адвокат – Петър Зафиров от Бургас, на КПП на Софийския централен затвор. Появата му буквално шашардисала охраната на зандана и те в първия момент не знаели как да реагират. 

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Покушение скрива украинската нарковръзка на Брендо

Кримигероят дори се легитимирал с изтеклата си българска лична карта. 59-годишният Брендо дойде с бургаския адвокат, носейки сак с лични вещи, както обикновено се случва с всички идващи в затвора, за да изтърпят наказанието си. Препратен е в МВР болница, където да му бъде извършен преглед, след което там е задържан и предаден на Главна дирекция изпълнение на наказанията. У нас Брендо има присъда от 6 години лишаване от свобода за участие в престъпна група и пране на пари, придобити от трафик на наркотици. От Софийската градска прокуратура уточниха, че Банев ще лежи в затвора по тази присъда. 

Молби 

От държавното обвинение потвърдиха, че през 2021 и 2022 година на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания Брендо е поискал да се признаят и приемат за изпълнение в България постановени спрямо него присъди на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия, съответно 10 г. и 20 г. затвор. И двете му молби обаче са оставени без разглеждане, защото Брендо не се е намирал официално на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон. 

Интерпол 

Брендо е обявен за международно издирване с червена бюлетина в Интерпол от три държави – България, Румъния и Италия. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков обяви, че тепърва ще се изяснява кога и как Брендо е влязъл в България – дали с фалшиви документи или нелегално по зелена граница. По информация на „Телеграф“ три са версиите, които се проверяват за причините, довели до изненадващото му явяване пред затвора – едната е свързана с вендета от страна на калабрийската мафия Ндрангета покрай мащабната акция „Кокаинови крале“. Другата е провалена наркосделка с международна престъпни организация извън Италия.

Третата е свързана с финансов конфликт, отново свързан с подобна нелегална структура. Известно е, че дейността на Брендо надхвърля границите ни, а по делата срещу него в Италия, Румъния и България става дума за международни контакти не само в Европа, но и в Южна Америка, свързани с трафик на огромни количества кокаин. През 2021 г. Брендо бе открит на паркинг на голям магазин в Киев, Украйна.

Първоначално бе задържан, а къщата, която обитаваше, бе обискирана. В нея откриха нарколаборатория за марихуана и руски паспорт с негова снимка. Според украинската полиция Брендо е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и бе освободен. Освен това украинците настояха, че като техен гражданин той може да избегне излежаването на присъдите, защото според конституцията им гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Военният конфликт с Русия обаче явно принуждава Брендо да напусне Киев и така изненадващо се появява в белослатинското село, откъдето следите му се губят до този понеделник. 

Кокаинов крал на Европа

Соченият от МВР за Кокаинов крал на Европа Евелин Банев-Брендо е един от най-издирваните наркотрафиканти в света. Роденият през 1964 г. в Тополовград сенчест бизнесмен по оперативна информация е човекът, контролиращ каналите за кокаин от Колумбия през България и Румъния за Западна Европа. Има данни, че през годините за него са работели над 150 мулета, а самият Брендо има връзки с картелите в Латинска Америка и мафиотските босове в Италия. Соченият за Кокаинов крал е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности. Най-значителен удар по Брендо бе нанесен през май 2012 г. в рамките на Европейската специализирана полицейска акция „Кокаинови крале“. Тогава е задържан и организаторът от Ндрагента Антонио Мелато, който впоследствие става смъртен враг на Брендо. Установено е, че организацията на Брендо и Мелато е осигурявала трафика на 40 тона кокаин годишно. 

Балдъзата му осъди прокуратурата

Балдъзата Десислава Дишлиева, която беше съдена и оправдана по делото за организирана престъпна група на Евелин Банев-Брендо за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, спечели делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) преди година. Дишлиева, която е сестра на бившата съпруга на Банев Моника Добринова, настояваше да получи 500 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди и 15 000 лв. за имуществени. Градският съд обаче оцени вредите на 21 хил. лв. – 18 000 лв. за болките и страданията и 3000 лв. заради похарченото по адвокати. За тези суми Дишлиева бе представила фактури в съда. Апелативните магистрати пък се произнесоха през ноември, завишавайки обезщетението на 60 000 лева.