0

Б анда, свързана с картела на сърцеядците в Еквадор, отвлече 78-годишния британския милионер Колин Армстронг, бивш консул, информират световните медии.

78-годишният бизнесмен беше отвлечен в ранните часове на събота, около 2:45 местно време,  в ранчото си в Баба,  провинция Лос Риос , от 15 мъже, преоблечени като полицаи.

Заедно с милионера бе отвлечена и любовницата му – танцьорката на пилон Катрин Паола Сантос. Във вторник обаче са видели жената в дома им, облечена в жилетка със заложен в нея експлозив.

Полицията  е била предупредена и към мястото е пристигнал екип за обезвреждане на бомби.

Колин, почетен консул на Обединеното кралство в Еквадор до 2016 г., е популярна фигура в района, където местните го наричат ​​„г-н Колин“.Той беше награден с OBE и спътници на Ордена на Св. Михаил и Св. Георги за заслуги към Британската монархия през 2011 г.,   съобщава The Standard .

Твърди се, че двойката е била откарана с черното  BMW на Колин .

Ченгетата първоначално успяват да активират сателитно проследяване на превозното средство, което показва, че похитителите са се движили на юг към Гуаякил, най-големият град в Еквадор, но в крайна сметка загубиха следите му.

Местни доклади казват, че британското разузнаване е участвало в преследването на Колин.

Предполага се, че с отвличането на Колин Армстронг може да е свързана с брутален мексикански картел, който принуждава новобранците да изяждат сърцата на съперниците си направо от гърдите им.

Los Tiguerones, които се идентифицират с татуировки на тигри с барети, били идентифицирани като главните заподозрени, преди 78-годишният британски бизнесмен да бъде освободен в сряда .Los Tiguerones са съюзници на бруталния мексикански картел, наречен Jalisco New Generation Cartel (CJNG).

Съобщава се, че полицията се е съсредоточила върху бандата за предполагаемото отвличане на Армстронг, след като той е отказал да им плати месечна такса за защита.

Според източник на Daily Telegraph именно отказът от плащане е най-вероятната причина за отвличането му.

Полицията потвърди, че до момента са арестувани девет заподозрени, но все още не са казали официално дали принадлежат към Los Tiguerones.

Сенчестата банда е била малка помощна единица на Los Choneros, една от най-старите организирани престъпни групи в Еквадор.

Лос Чонерос са били съюзници на картела Синалоа на Ел Чапо Гузман, а за Лос Тигеронес е известно, че са свързани с Картела от ново поколение на Халиско (CJNG).

Картелът е мексикански организиран престъпен синдикат, известен с екстремната си употреба на насилие.

Миналата година стана ясно, че бандата CJNG принуждава нови членове към канибализъм и е започнала да споделя видеоклипове на членове на бандата, пируващи със сърцата на враговете си .

Доклади по онова време казват, че шокиращи публични прояви на агресия са били използвани за заплаха на съперничещи групи и показване на господство.

По-рано тази година стана ясно, че Los Tiguerones също са се преместили отвъд Еквадор в Перу и работят в северната част на столицата на страната Лима

Началникът на полицията Алберто Сантамария казва: „Лос Тигеронес татуират тигър с барета и звезди, които представляват тяхната йерархия в тази организация.“

В сряда Сезар Аугусто Сапата Кореа,   началник  на полицията в  Еквадор , туитна  , че Колин е открит близо до Манаби - недалеч от Лос Риос, където е бил грабнат.

"Нашите части освободиха гражданина Колин А., отвлечен преди няколко дни в Лос Риос. В момента той е в безопасност и здрав", пише Cmr Correa.