0

Ш ести отвод по делото за убийството на бившия криминалист Любомир Иванов – Любо Полицая, ликвидиран пред дома си на 25 март 2022 г., се очаква тази есен, научи „Телеграф“. Причината е, че делото е разпределено на съдия Ани Захариева, а тя все още не е взела решение дали ще се отведе, но това е очаквано предвид кариерата й на магистрат.

Както „Телеграф“ пръв писа, досега по делото са направени пет съдийски отвода и то продължава да буксува, въпреки че обвинителният акт бе внесен от прокуратурата в началото на годината. Понастоящем е разпределено на бившата следователка и сега съдия Ани Захариева. Адвокати припомниха за „Телеграф“, че Захариева е в близки колегиални и приятелски отношения с един от поверениците по делото – Петър Чалъмов.

Юристът бе дълги години част от държавното обвинение, преди да стане адвокат. По времето, когато Захариева е част от органите на държавното обвинение, Чалъмов е зам. районен прокурор на София и двамата работят заедно. Жената, с която той живее на семейни начала, пък в момента е колежка на Захариева в съда, разкриха още наши източници. Предходните пет съдебни състава, на които делото беше възложено, се отведоха от участие или поради съмнения за липса на безпристрастност, или поради интензивни контакти от служебен и личен характер в битността им на прокурори и следователи с убития Любомир Иванов в минали години.

Връзки

Оказа се, че и двамата обвинители по делото са бивши колеги с Любо Полицая. Това са наблюдаващите прокурори по делото - Илиян Банков и Детелин Георгиев. Първият е бил част от дознателския състав на столичното 2-ро РУ по времето, когато Любомир Иванов е началник на сектор „Криминална полиция“ в районното. Двамата всеки ден са работили като част от разследващ екип по дела, което предполага най-малкото близки професионални отношения, а те от своя страна обосновават съмнения за липса на непредубеденост и безпристрастност. Сходна е и ситуацията с бившия главен разследващ полицай на 4-то РУ СДВР и настоящ прокурор от СГП Детелин Георгиев. Той има дългогодишно лично познанство с убития, а съпругата на Георгиев - също разследващ полицай - е била пряко подчинена на Любомир Иванов по времето, когато той е бил зам.-началник на Първо РУ в София. Запознати с хода на делото твърдят, че прокурорите са отказали разпити на много интересни лица, изявили желание да свидетелстват. Такъв свидетел е Камелия Бикова, съпруга на единия от безследно изчезналите братя Византийци, за които оперативни данни сочат, че са преките извършители на покушението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата. Готовност за разпит е изразила и Гергана Първанова, която е дългогодишен счетоводител на Красимир Каменов-Къро. Според съдържанието на молбата й в дъното на схемата стои Филип Стоянов-Фичо. Той пък е дясната ръка на Къро, но влиза в остър личен конфликт заради жена с Любо Иванов.

Схема

При убийството на Любомир Иванов полицаите намират множество вещи и предмети, които събуждат интерес. Освен масонски атрибути от ложа, в която членуват редица високопоставени магистрати и изявени политици, сред личните вещи на убития са и данни за криптокралицата Ружа Игнатова. Източници от родния ъндърграунд твърдят, че преди да се обърне към Христофорос Аманатидис-Таки за охрана, основателката на OneCoin е потърсила закрила при Къро, който обаче не бил заинтересован, но взел малко биткойни за финансиране на борбата им с Любо Полицая за възвръщане на позициите по границата с Турция, т. нар. златен гьол, основна роля в загубата на която пък играе прокурорският свидетел Филип Стоянов, който всъщност предава плановете на Каменов на опонентите му.