0

Р омска булка запалила кървавата вендета в Казанлък. При масовия бой умря един човек, а още четирима берат душа в болницата.

Разривът между фамилиите Тахирови и Бижеви започнал още преди 40 години, разказаха пред „Телеграф“ жителите на двете села Манолово и Тъжа.

Никой не знае каква е самата предистория, но си спомнят, че започнало с кражба на булка. До сватба обаче не се стигнало, а до сериозен бой между роднини. „Още тогава се биха, по Бай-Тошово време, но дойде милиция и ги разтури бързо. Сигурно и тогава, ако беше като сега щяха да се избият и да има и повече трупове“, коментира Стефан, който е пряк свидетел на събитията. През годините враждата между двете фамилии се засилвала. Започнали да се бият, където се срещнат. Едните не стъпвали при другите, подминавали селата си, но случило ли се да се засекат, ставало страшно.

Сирачета

При вероломното нападение с мотики, сатъри, търнокопи, метални тръби и какви ли не самоделни предмети в центъра на Казанлък загина 37-годишният Рангел Станчев. Младият мъж оставя две малки деца сирачета. Баща му е бил с него по време на побоя, също е пострадал, но по-леко. „Убили са сина му пред очите му. Тук е в селото, изписаха го за домашно лечение, но не иска да се среща с никого“, обясниха комшиите. „И ние не знаем защо толкова години не могат да се разберат. Не е нормално 21 век сме, а това са стари вражди“, коментираха още съседите. Те разказаха, че делото в Районния съд в Казанлък е било заради предишен побой между фамилиите. Тогава жестоко е пребит бащата на загиналия в понеделник Рангел. Нападателите са били от рода Бижеви, които и в понеделник се разправят с Тахирови. Тогава при патакламата е било прегазено дете, което по-късно починало в болницата. Това още повече разпалило напрежението между родовете в двете съседни села.

Лидери

11 души са настанени в тежко състояние в казанлъшката болница. Пострадали има и от двата рода. Още толкова от участниците в мелето са превързани, имат различни по степен наранявания и са освободени за домашно лечение. Те обаче отказват да разговарят и да разкажат какво точно делят с другите. Комшиите им са по-словоохотливи, но и са предпазливи, защото се страхуват. Оказа се, че фамилиите са едни от местните лидери и те командват в махалите. Все пак стана ясно, че представители на двете фамилии е трябвало да се явят по делото в Казанлък, за да свидетелстват.

Засада

Още докато заседава съдът по обяд, улицата, водеща до пазара в Казанлък, където са паркирали колите на фамилията от Манолово, е блокирана от автомобили на клана от село Тъжа. „Дойдоха два буса, няколко мерцедеса и беемвета с техни хора. Млади стари, жени, деца. Всички въоръжени с каквото са могли да вземат. Да бият, да убиват. Изчакаха другите да излязат от съда и направо ги почнаха, те докато се опомнят, вече мъжете бяха изпопадали. Този убитият го биха до смърт на улицата“, сподели жител на Манолово, който е бил на мелето, но се страхува да се снима и разкрие името си. Човекът е категоричен, че разправията е била неизбежна, след като са нападнати внезапно и изненадващо от другите. „Не сме го планирали ние, а те. Те бяха подготвени с брадви и мотики, ние не очаквахме. Ние сме мирни хора“, обясни още очевидецът. Според него нищо не може да спре вендетата. „Миналата година, есен беше още, като сега не беше студено. Срещнаха се пред полицията, пред управлението. И се биха, полицаите дори не опитаха да ги разтърват. И те вече са вдигнали ръце и не искат да се занимават“, допълни още мъжът.

Търпение

Полиция и жандармерия беше завардила двете села ден след кръвопролитието. Униформените ще останат, докато нещата поутихнат. Притесненията са, че след като има убит човек от единия род, неминуемо ще се търси отмъщение. „Те са свикнали да чакат, търпеливи са. Може ден да мине, седмица, месец. Поставили ли са си за цел, няма да им се размине на другите. Ще чакат сгоден момент и ще ударят“, обясни възрастен жител на Манолово. „Не се закачат с българите, дори не правят проблеми. Повечето работят, наемат ги лятно време, някои ходят и по чужбина. Но си имат техни вражди“, допълни той.

В двете сила видимо животът продължава по нормалния си път, няма напрежение. Заведенията са пълни с младежи, възрастните хора обработват пролетно дворовете си. Униформените пазят в патрулните си автомобили. Полиция има и при училищата в Павел баня, където учат повечето от децата на двете фамилии. Целта сега е да не се засичат помежду си, за да не се стигне до конфликт.

11 се изправят пред съда

11 души са задържани след масовия бой в Казанлък, съобщиха от МВР. Материалите за тях са изпратени на прокуратурата. Те ще бъдат изправени пред съда с искане за постоянен арест. От прокуратурата се очаква днес да им наложат мерки от 72 часа. Събират се доказателства, преглеждат се записи от камерите в района, издирват се свидетели. Има данни, че много хора са заснели мелето с телефоните си, затова разследващите призовават да съдействат, като дадат показания в полицията и предоставят записите от заснемането на баталните сцени.