0

Б лизки до Ахмед Доган хора се озоваха в ареста.

Както вече писа "Телеграф", Джейхан Ибрямов, човек от групата на Доган, е поредният задържан, в случая по разследване за купуване на гласове. 

НА ТОПЛО: Арестуваха депутат за купуване на гласове!

Джейхан Ибрямов

 Джейхан Ибрямов
NOVA

Адвокатът му потвърдил, че депутатът е задържан за 24 часа в сряда вечерта, след което е отведен в следствения арест.

Пред БТА Йордан Киров каза още, че задържането е по разследване за купуване на гласове, предава NOVA.

По информация на NOVA става въпрос за разработка на ГДБОП и Софийската градска прокуратура, свързана с ДДС измами.

Разследването е за организирана престъпна група, ощетила държавната хазна с над 11 млн. лв. През лятото името на Ибрямов беше замесено в това досъдебно производство, след като медии публикуваха снимка на джип, ползван от депутата, който бил иззет от разследващите.

Акцията от сряда вечерта на Антикорупционната комисия в София започна на адрес, свързан с Ибрямов, който е кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи”. По първоначални данни при претърсването са иззети документи, свързани с разследването срещу бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, както и за ТЕЦ „Варна”.

Открити са и пари. Според адвокат Киров те били за лични нужди на клиента му.

По първоначална информация самото задържане е станало на паркинг пред магазин в София с белязани пари.

Няма информация ЦИК да е свалила имунитета, който Ибрямов има както като депутат от 50-тия парламент, така и като кандидат за народен представител. Законът позволява арест на лице с имунитет при заварено тежко престъпление, без да се иска разрешение от ЦИК и парламента.

На фона на арестите на членовете на ДПС - Ибрямов и кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, хората на Доган искат отмяна на вота.

арестуваният Мюмюн Искенер

 арестуваният Мюмюн Искенер
Screenshot/Youtube

"Ще предложим отмяна на изборите.Това, което се случва в страната ни, е безпрецедентно по време на предизборна кампания", така Джевдет Чакъров, председател на ДПС от фракцията около Ахмед Доган, коментира в Хасково арестите на депутата Джейхан Ибрямов и на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер.

Джевдет Чакъров

 Джевдет Чакъров
БГНЕС

Ареста на кмета на Минерални бани Чакъров определя като „репресия“. "Виждат се действията на завладяната държава“, коментира той.

Джевдет Чакъров не може да присъства на КСНС, защото не членува в парламентарна група. 

„Хората ни се обаждат от цялата страна, готови са за протести. Ситуацията не е за подценяване. Призоваваме хората към мирни и демократични действия, но хората са притеснени и да се надяваме, че редът ще бъде опазен“, плаши Чакъров.

Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и техника в общината Байрям Иляз са в следствения арест от 20 септември. Обвинени са за организирана престъпна група, извършила злоупотреби с евросредства от Държавен фонд „Земеделие“.

Твърди, се, че у него са открити белязани пари. Прокуратурата поиска сваляне на имунитета му.