0

Д вама българи са арестувани по време на посещението на сръбския президент Александър Вучич в Босилеград. За това съобщиха от фондация „Македония“.

В ареста са откарани Даниела Михайлович, която е учителка, и Димитър Димитров.

„Задържането е без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград - това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права. МВнР на България са уведомени от посолството ни в Белград, генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев работи за освобождаването на задържаните българи“, обясниха от там.

„Бях арестуван аз и жена на име Даниела – тя е учен, професор. Бях задържан около 10 ч. сутринта, защото имах няколко плаката, които исках да покажа на Вучич“, каза Димитър Димитров пред БГНЕС.

Той разказа още, че е бил задържан в ареста, където е чакал 30-40 минути без никой нищо да му каже. След няколко часа бил пуснат, след като посещението на Вучич приключило.

„Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише, например: „Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия“. С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни. Но сега започна „защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски?“, ами защото е 3 март, защото е най-хубав държавен празник на България и затова го сложих. Независимо от това къде живеем, ние трябва да си защитаваме нашата българска кауза и да не се срамуваме от този български празник, нали?“, заяви Димитър Димитров.