0

П рословутият бивш кмет на Галиче Ценко Чоков лапна дръвцето.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата му срещу България, информира БНР.

НАПРЕЖЕНИЕ В ГАЛИЧЕ: Пребиха свидетел срещу бившия кмет

ОКОНЧАТЕЛНО: Ценко Чоков ще търка наровете 5 години зад решетките

Жалбата на Ценко Чоков е заради изявления през 2016 година на тогавашния ръководител на апелативната специализирана прокуратура и секретаря на МВР, нарушаващи презумпцията му за невиновност.

Съдът е приел възражението на правителството, че Чоков не е изчерпил възможността за защита пред националния съд, поради което е отхвърлил жалбата му срещу България като недопустима.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отхвърлил със същите мотиви и жалбата на издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев срещу България.

Делото "Прокопиев и др. срещу България" е за нарушение на правото на собственост във връзка с наложени обезпечителни мерки на издателя.

Във връзка с тях Прокопиев заведе две дела и в България. По първото осъди окончателно прокуратурата за общо 42 400 лева, а второто е висящо, но на първа инстанция държавното обвинение отново беше осъдено за общо 81 000 лева.

Съдът се позовава на доброто развитие на съдебната практика по дела за обезщетяване на гражданите за вреди, нанесени от актове на национални органи.