0

В незапна проверка на СДВР в бежанските центрове в столицата. Те се намират в кварталите "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна". Целта е да се установи спазва ли се реда, както и дали и тези, които са вътре трябва да са там, бидейки част от постоянно пребиваващите.

Правна комисия обсъжда законопроект за повече охрана на бежански центрове

В района има масирано присъствие на въоръжени полицаи. Някои от унифирмените са с кучета. "Целта на акцията е проверка на трите центъра на територията на София за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, забранени вещи и наркотични вещества. Проверява се стая по стая и човек по човек. Има доста лица с изтекли документи, които трябва да са извън София, в други центрове. Те ще понесат административни наказания. Задържан е един човек, тъй като има данни за криминална проява", заяви зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов. И допълни, че досега в центровете не са намирани наркотици.

Според старши комисар Мирослав Данаилов тепърва ще има все повече проверки. "Те ще се реализират все по-често, докато се убедим, че правилата се спазват", обясни той.

МВР ще охранява всички центрове за мигранти и бежанци, управлявани от Държавната агенция за бежанците, реши днес парламентът на второ четене.

*Източник: NOVA