0

Ч енгето-трафикант, което беше задържано на 119 км на магистрала „Тракия“, е изплащал кредит и затова се съгласило да превозва мигранти.

23-годишният служител на реда е спрян край село Бенковски в полицейска униформа и се легитимирал със служебна карта, за да избегне проверката. Той е част от Специализираните полицейски сили на СДВР, бил е в болничен и е трябвало да започне работа на смяна на 6 януари, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата в Пловдив.

По време на разпитите мигрантите признали, че са предоставили около 4 000 турски лири или 400 лева. Натоварени са в района на Бургас, за да бъдат превозени до Сърбия. Парите са предадени на други лице, различно от полицая, разясни районният прокурор Чавдар Грошев.

Полицаят отказва да отговори от кого е нает, уточни Грошев. Той съжалил за постъпката си, но разкрил, че и друг път е превозвал нелегални мигранти.

Случаят е изключително дързък, след като вече четирима служители на полицията загинаха, опитвайки да спрат нахлуването на мигранти, посочи още той.

На полицая все още няма повдигнати обвинения. Води се досъдебно производство чл. 282 ал. 2, ченгето е заплашено от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев определи постъпката на полицая като срамна.

По време на брифинга стана още ясно, че същия ден в същото село е заловен втори бус с 25 мигранти. Шофьорът обяснил, че се запознал с турски граждани, които му предложили работа. Турците по негови думи му предали 5000 лева, но у него са намерени 4800.

„Заплащането провокира все повече лица да предприемат подобна дейност“, констатира прокурор Грошев.

От прокуратурата в Пловдив към този момент не са установили дали има връзка между двата случая.