0

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес, петък,  то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица.  

Делото

Подсъдим в процеса е бившият ѝ приятел - охранителят Георги Георгиев, обвинен в нанасяне на 18 порезни рани с макетно ножче, насилствено подстригване на косата ѝ и нееднократни заплахи с убийство.

Делото „Дебора“ беше разпределено в Пловдив от ВКС, след като всички районни съдии в Стара Загора си направиха отвод. 26-годишният Георги Георгиев има три обвинения - за побой, обезобразяване на момичето и заплаха за убийство. За тях той може да получи до 10 г. затвор. 

С думите "Очаквам справедлива, но тежка присъда" Дебора Михайлова влезе в залата на Пловдивския районен съд, където е приканена първа да даде показания срещу нейния насилник Георги Георгиев.

"Шокът от станалото не е отминал, но не се притеснявам да разкажа всичко", добави  девойката, която този път е доста по-спокойна и видимо целеустремена.

Младата жена даде първа показания пред съда. Защитата на Георги постави под съмнение показанията на Дебора, дадени в досъдебното производство и ги квалифицира като доста противоречиви. Дебора от своя страна обясни, че когато човек е шок е нормално да не си спомня с точност всичко.

Дебора дойде в съда, придружена от семейството си. Преди да влезе в съдебната зала тя заяви, че е готова да се изправи срещу своя насилник и по време на разпита да даде подробности за случилото се между тях.

"Честно казано, мисля, че психически съм готова да се изправя, така че не смятам, че ще бъде голяма трудност за мен там вътре. Ще кажа абсолютно всичко - какво се е случило, и оттам нататък съдът ще реши какво следва", заяви Дебора Михайлова.

Преди да започне процесът, от защитата на Георги Георгиев заявиха, че има противоречия в показанията на Дебора, дадени по време на досъдебното производство. Според адвокат Петко Кънев няма никакви доказателства за участие на Георги в това престъпление.

"Изчетохме много подробно показанията на самата Дебора, те са доста противоречиви. Ще бъде интересно при разпитите защо така има една градация в тези нейни показания - много спомени са изплували в последствие", коментира Петко Кънев - адвокат на Георги Георгиев.

Преди да влезе в залата за разпит Дебора заяви, че е нормално спомените ѝ да не са ясни след преживяното.

"Бях в шок и не знаех къде се намирам. След като се възстанових и не бях под въздействието на лекарства, съм си дала показанията, които трябва", заяви Дебора Михайлова, информира БНТ.

Днес процесът навлезе в същинската си фаза. Два дни ще бъдат разпитвани свидетели и в още две заседания показания ща дадат и вещите лица, изготвили експертизите по делото.

"Сега е най-важната част и се събират и изясняват доказателства, които са събрани в следствието", обясни Слав Даскалов, адвокат на Дебора.

Срещу 26-годишният Георги Георгиев има повдигнати три обвинения - за побой, обезобразяване на момичето и заплаха за убийство. От прокуратурата искат максимална присъда.

"Към настоящия момент считаме, че сме събрали достатъчно доказателства, които са ни дали основания да предадем обвиняемото лице на съда. С оглед утежняващите отговорността обстоятелства в случая ще настояваме за възможно най-тежкото наказание, което е лишаване от свобода за срок от 10 години", заяви Ивелина Косева - прокурор.

Музиката

По думите на Дебора, музиката е това, което и дава сили и енергия да остане психически силна. Добавката е по повод песента, която тя вече  разпространява по интернет каналите. Дебора не крие, че парчето е изцяло посветено на драматичното и преживяване, както и с препратки, но далеч не ласкави, за бвшия и приятел. Тя признава, че в бушуващия кошер от емоции между тях е имало силни чувства, но вече всичко е само зловещо минало и днес просто иска най-тежката присъда за Георги. Случилото се с  нея и последвалата песен Дебора дори визира като послание към всички евентуални жертви на насилие, пък било то породено от неудържима страст.

Жестокото престъпление спрямо Дебора Михайлова бе извършено в края на юни миналата година, но придоби широк обществен отзвук месец по-късно.Тогава се разбра, че насилникът е бил задържан за кратко и освободен от старозагорския съд, чийто състав преценил, че извършеното е само "лека телесна повреда". На 31 юли Георгиев вече арестуван за постоянно.  Зловещият инцидент предизвика серия от протести в цялата страна, а самата девойка  бе абитуриентка преди няколко дни.

На днешното заседание се разпитват първите 10 от общо почти 40 призовани свидетели и вещи лица. 

Делото е насрочено в няколко поредни заседания, но ще протича при закрити врати заради множеството интимни подробности.