0

И зготвена е нова европейска заповед за арест срещу Цветан Василев, въз основа на която банкерът е включен в Шенгенската информационно система и той е обявен за междудържавно издирване по досъдебни производства, различни от делото КТБ. Това съобщи по време на брифинг главният прокурор Иван Гешев. 

„За мен е ясно, че той се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние, ясно ме е, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата“, заяви Гешев.

Заповедта за арест е издадена във връзка с разследване за пране на пари по материали, отделени от делото за фалита на КТБ, научи „Телеграф“.

Иван Гешев коментира още, че няма как да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради делото за клевета, заведено от Кирил Петков, тъй като се касае за дело от частно-правен характер, в което прокуратурата не участва.

Гешев обясни, че ще вземе решение за имунитета на депутата Радостин Василев в понеделник и разясни, че това е една рутинна процедура.

„В последните три години кой не е казал остри думи по мой адрес. Заплашват ме мутри, олигарси, журналисти, г-н Василев трябва да се нареди на опашка, много е дълга опашката от фенклуба ми“, иронично коментира Гешев.

Главният прокурор помоли медиите да не профанизират темата. „Единственото, което мога да коментирам е доста тъжно, защото показва липса на държавност, да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите. Това показва какво е нивото на тези хора, които трябва да ръководят българската държава и за гражданите“, каза той.