0

С ледите на обвинения за убийството на Димитър Малинов от село Цалапица Рангел Бизюрев отново се губят. Мъжът бе установен в края на септември на територията на Нидерландия, но не е задържан от тамошните власти, за което „Телеграф“ пръв съобщи. Данните са, че 30-годишният мъж е напуснал и Страната на лалетата и отново е в неизвестност, научи „Телеграф“.

Срещу Бизюрев е повдигнато задочно обвинение за жестокото убийство на 24-годишния Димитър в Цалапица.

Липса

Младият мъж се издирва с Европейска заповед за арест (ЕЗА), която обаче не се признава в останалите държави-членки на Европейския съюз. Така Бизюрев не е бил задържан от властите, въпреки че е бил установяван първо на територията на Германия, а след това и на територията на Нидерландия. Причината е в масовите откази в ЕС да изпълняват ЕЗА, които идват от България, след като Съдът на Евросъюза установи липса на ефективна съдебна защита за лицата, чието предаване иска българската прокуратура. От Съда на Европейския съюз посочват, че при Европейската заповед за арест прокурорът може да се квалифицира като "издаващ съдебен орган" и трябва да подлежи на съдебен контрол. В останалите държави членки на съюза ЕЗА се издава от съответния съд, а не от прокурор. У нас проблемът е на законодателно ниво, но депутатите все още не са се заели с разрешаването му.

Помощ

Разследващи коментираха пред „Телеграф“, че на практика Бизюрев и хора в неговата ситуация в момента са много по-защитени на територията на ЕС, отколкото извън съюза. Това означава, че ако отиде във Великобритания например, издирваният може да бъде върнат у нас въз основа на договор за правна помощ. Към момента в прокуратурата и МВР няма официални данни за арест на Бизюрев. Службите разполагат единствено с оперативна информация за местонахождението му, което до преди дни е било в Нидерландия, но вече е сменено.