1

Р азследването срещу Димитър Димитров-Миньореца за убийството на съпругата му Анита приключи. Това заяви пред „Телеграф“ говорителят на Окръжна прокуратура – Перник, и наблюдаващ делото прокурор Албена Стоилова. 

Предстои до около месец обвинителният акт срещу него да бъде внесен в съда. 

Насилие 

Тялото на 43-годишната Анита Димитрова бе открито в семейното жилище на улица „Юрий Гагарин“ в пернишкия квартал „Изток“ сутринта на 29 април миналата година. За смъртта й бе арестуван съпругът й Димитър, по-известен в града като Миньореца.

Убийството било извършено в малките часове, след като Димитър запивал с приятели в близко заведение. Според данните по делото към 1 часа след полунощ съседи чули силен трясък на входната врата на жилището на семейство Димитрови.

После в продължение на час от дома се чувал шум като от местене на мебели и още около половин час тропот и трясъци като при борба. Викове не се долавяли. После всичко утихнало. Около 4,13 часа сутринта Димитър се чул с една от двете си дъщери и тъста си, казвайки, че нещо лошо се е случило. Щом момичето доловило по телефона, че баща й е пиян, веднага позвънило на тел 112.

В същото време роднините се втурнали към жилището и заварили Анита мъртва. Малко преди това камери запечатали образа на мъж, приличащ на Димитър, да хвърля чувал в близък до блока контейнер за боклук, твърди разследването

. В него по-късно били открити окървавени дрехи на Димитров. Според свидетели в семейството имало чести скандали. Срещу Миньореца дори била издавана ограничителна заповед заради домашно насилие над жена му. Анита е подавала молба за развод, но после я оттеглила.

Тя отишла да живее при родителите си с децата, но после се върнала при Димитър. 

Удар

Според вещи лица Анита е издъхнала в резултат на тежка черепно-мозъчна травма, кръвозагуба и аспирация на кръв в белите дробове. Димитров ще отговаря за умишлено убийство. Той е в ареста от миналата година.

Оттогава не е искал изменение на мярката си за неотклонение. Още тогава съседи разказаха, че известно време преди убийството Димитър паднал от скеле и бил дълго време на легло, а жена му се грижела за него.

В резултат на инцидента той получил 75% инвалидност. Първоначално твърдял пред разследващите, че заради падането изперкал и посегнал на Анита. Дори искал повторна психолого-психиатрична експертиза. До нея обаче не се стигнало.

Още при първата вещите лица били категорични, че той е бил напълно вменяем по време на убийството и е разбирал значението на постъпките си.