0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде съдебен иск срещу Съвета на наградата "Пулицър", обвинявайки журито в клевета и лъжа пред американската общественост във връзка с награждаването на вестниците "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон пост" през 2018 г. за отразяването на разследването на предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Това съобщи телевизионният канал Fox News, предаде БГНЕС.

Тръмп е подал иска във вторник в щата Флорида.

"Повечето американци напълно погрешно разбраха какво се случва, когато медиите бяха доминирани от лъжите, разпространявани от "Таймс" и "Пост". Забележително е, че те бяха възнаградени за това, че излъгаха американската общественост", се казва в подадения иск.

През юли Съветът на наградата "Пулицър" отхвърли искането на Тръмп, който настояваше наградата за двата вестника да бъде отнета. Съветът заяви, че независими одити са установили, че материалите на вестниците "не са били компрометирани от факти, които са станали известни след възлагането".

Адвокатите на Тръмп твърдят, че публикуването на изявлението на съвета е "предрешило" политиката по въпроса. Според адвокатите изявлението на журито е имало за цел да създаде у "читателя погрешно впечатление, че президентът Тръмп е заговорничил с враждебно чуждестранно правителство, за да подкопае президентските избори в САЩ". Бившият президент на Съединените щати иска обезщетение "в размер, който ще бъде определен по време на съдебния процес".

През ноември 2021 г. Тръмп поиска от администрацията на наградата "Пулицър" да отнеме наградата на двата вестника. В изявлението на бившия американски президент се посочва, че много от материалите, използвани в публикациите на вестниците, по-специално "досието" на британския разузнавач Кристофър Стийл, са били признати за неточни, а руснакът Игор Данченко, за когото се твърди, че му е помогнал с досието, е бил обвинен в предоставяне на невярна информация на ФБР.

Американските следователи смятат, че Данченко е помогнал за съставянето на "досие" с умишлено фалшиви твърдения за заговор на Тръмп с Русия и впоследствие е скрил от ФБР контактите си с лице, свързано с Демократическата партия на САЩ. По-конкретно, Данченко твърди, че е уверил служителите на ФБР, че никога не е обсъждал информацията, използвана в "досието" на Тръмп, с този специалист по връзки с обществеността, но в действителност документът се основава на информация, "получена пряко" от това лице. Данченко не се признава за виновен.

В "досието" се твърди, че руските разузнавателни служби разполагат с лична и финансова информация, която дискредитира Тръмп. По-късно ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ съобщиха на членовете на Конгреса, че не са в състояние да потвърдят автентичността на информацията в материалите. Самият бивш домакин на Белия дом неведнъж е подчертавал, че "досието" е фалшификат и пример за "тотален политически лов на вещици". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че Кремъл смята темата за предполагаемото участие на Москва за затворена.