0

П олицията е заловила организирана престъпна група, състояща се от незаконно пребиваващи у нас чужденци от Западна Африка, разпространявали наркотици, съобщиха по време на брифинг на МВР-Бургас.

Дилърите били шестима граждани на Нигерия и двама души от Гана, имали строга йерархичност, конспиративност и много трудно би могло да се проникне в тяхната група, уточниха от полицията.

Групата е наблюдавана от около два месеца. Африканците имали статут на постоянно пребиваващи. Престъпната им дейност се състояла в организиране разпространението на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг. Разпространявали марихуана, екстази и кокаин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

За целта били използвани тайници, в които съхранявали наркотичните вещества в курорта. Тайниците се сменяли всеки ден. Местата, в които държали наркотиците, били най-различни – заровени в пясъка на плажната ивица, скрити в храстите или до малки търговски обекти в специално пригодени по-малки тайници, както и на централната алея в курорта. Зареждането им ставало в различни часове. Най-вече в обедните часове, когато по алеята имало много хора. Подбирали много внимателно клиентите, като те били най-вече чужденци.

През цялото време пребивавали в наети в курортния комплекс квартири. Подбирали си клиентите – предимно чужденци, и им продавали наркотиците на различни цени.

Установено е, че доза марихуана от около 0,3 грама варирала между 30-40 лева, а в някои случаи и 90 лева за цигара. Доза кокаин от около 0,5 грама струвала между 120 и 160 лева.

Цената се определяла и от състоянието на алкохолното опиянение на клиента, поясниха още разследващите.