0

Д ве експертизи разплитат убийството като от кримисериал на швейцареца Удо Ланге. Разследващите чакат резултатите от назначената видеотехническа и ДНК експертизи, които, заедно с показанията на съпругата на жертвата - Елизабет, ще заковат по несъмнен начин виновника. Засега единствен обвиняем за убийството е 57-годишният Борислав Панев. Мъжът е работел в семейната фирма за тестени изделия от около година.

68-годишният швейцарски гражданин Удо Ланге, който отдавна живее и работи в България, бе убит преди седмица. Тялото му бе открито в гаража на къщата му в луксозната местност Делта хил край пернишкото село Кладница. Сигнал за смъртта на мъжа подава неговата съпруга - българката Елизабет, която по първоначални данни е била в къщата по време на убийството.

Заблуда

Когато на място пристига лекарски екип, първоначално нищо не привлича вниманието им. Медиците решават, че Ланге е получил инфаркт. Няма и помен от борба, кръв или нещо, което да ги наведе на мисълта, че смъртта на мъжа е насилствена. Малка издайническа раничка на врата на починалия ги кара да се усъмнят, че може да има нещо притеснително в случая. На мястото вече е пристигнала и полиция. Разследващите решават, че може да е бил убит с малокалибрено оръжие или пък да е прободен с нещо. При аутопсията обаче изскачат още скрити факти. Взета е кръвна проба от тялото, резултатите от която вече показва без съмнение, че става дума за остра интоксикация. Това е причината за смъртта. В кръвта на швейцареца е открито голямо количество хлороформ, който е силно токсичен. Предизвиква спиране на сърдечната дейност. Първоначално съпругата на Удо – Елизабет, твърди, че нищо не знае. После обаче белезниците щракват на ръцете й. 24 часа по-късно тя започва да говори - този път пред съдия. И парче по парче разследващите започват да сглобяват пъзела. Става ясно, че убийството е планирано дълго, старателно, хладнокръвно и че всички детайли били изпипани почти до съвършенство.

Любов

В разпита си вдовицата разкрива, че с Панев са близки не само покрай работата. Според запознати с разследването тя обяснила, че двамата са имали симпатии един към друг още преди време. После пътищата им се разделили. Преди около година обаче те пак се срещнали и чувствата пламнали отново. Именно тогава Елизабет го назначила в семейната фирма да отговаря за дистрибуцията като зам.-управител. Въпреки че Панев живее на семейни начала с друга жена, от която има и дете, близки до разследването твърдят, че малко след възраждането на връзката се родила и идеята съпругът Удо да бъде отстранен. Така и става. Убиецът ползвал тейзър - електрошоков пистолет, за да обезвреди жертвата. Именно от него е малката рана на врата на Удо. Запушил носа и устата му с памук, напоен с хлороформ. Преди това явно е имало боричкане, защото жертвата има няколко счупени ребра. След като Ланге вече не дишал, извършителят събрал всичко, свалил ръкавиците си и се изнизал. Камера го запечатала как излиза от задния вход на къщата и се насочва към гората зад имението на семейство Ланге. Иззети са множество камери от района на злополучната къща. Панев, разбира се, отрича той да е извършителят: „Не съм аз убиецът“, категоричен е той пред Окръжен съд-Перник, който във вторник реши да остави Панев в ареста. Разследващите още издирват електрошоковия пистолет, с който е бил зашеметен. От Окръжна прокуратура-Перник съобщиха пред „Телеграф“, че тялото на швейцареца все още не е освободено от Съдебна медицина.

Завършил ВИФ, с богато досие

Завършилият Висшия институт по физкултура Панев е с богато досие зад гърба си. В близкото минало е имал вземане-даване с Темида заради обсебване, измама и длъжностно присвояване. За всичко това обаче е реабилитиран, става ясно от свидетелството му за съдимост, с което разследващите разполагат. По-назад през 90-те години пък е бил разследван за кражба.