0

Д войният убиец Илиян Тодоров е трябвало да стигне до Истанбул, за да получи пари и да се види със свои близки от България. Това разкриха пред „Телеграф“ запознати с разследването. Тодоров е имал билет за полет ТК371 от Ташкент, Узбекистан, до Турция. Самолетът е трябвало да излети в 4,07 часа, но полетът е закъснял с 40 минути заради проверката на Илиян.

От официално съобщение на милицията в Ташкент става ясно, че на 1 март Тодоров се явил в зоната за „заминаващи пътници“, където представил паспорта си на гишето за граничен контрол.

Скенер

Служителят обаче се усъмнил в документа и го подложил на по-обстоен преглед, включително и със скенер. Тогава се изяснило, че паспортът е фалшив. Илиян незабавно е задържан и отведен в караулното към аерогарата, след което прехвърлен в централния арест. След това беглецът от правосъдието бил проверен в базата данни за издирвани лица. Макар със снимка отпреди 12 години в системата на Интерпол, вече 37-годишният мъж бил разпознат от милиционерите. Българските власти са уведомени на 4 март, че ташкентските гранични служби са задържали убиеца.

Изненада

Тодоров бе обвинен, че на 18 април 2009 г. на излизане от дискотека „Соло“ е намушкал при скандал смъртоносно 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед и на отбора на "Славия", и 24-годишния хокеист от същия тим Васил Александров. Трето момче - Кирил Димитров, беше тежко ранено. Изненадващо на 9 декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд оправда напълно подсъдимия Илиян Тодоров.

"Невинен е не защото не е участвал, а защото това не бе доказано", мотивира се съдийката.

Ключова за изхода на делото се оказа експертизата на ножа, намерен у подсъдимия, според която острието му е по-тясно от това, с което са извършени двете убийства. Освен това никой от очевидците не бе видял самото намушкване, а само спречкване между младежи. Според съда доказателствата не са категорични, а само косвени.

Възмездие

Бащата на една от жертвите Кирил Въжаров, Васил, се срещна във вторник с главния прокурор Иван Гешев. Той сподели, че е разбрал от медиите за задържането на убиеца на сина му. "За мен възмездието е за всички тези хора, които упорито работеха 2 г., за да докажат убийството и да се стигне до осъдителна присъда. Възмездието е за неговите приятели, които сега ми се обаждат. Те започват да вярват, че в тази държава наистина ще се случи това, което трябваше преди 10 г. Убиецът трябва да влезе в затвора и да си понесе доживотната присъда", каза Въжаров. От прокуратурата съобщиха, че обвинител номер 1 Иван Гешев е разговарял с колегата си Нигматила Юлдашев. Държавното обвинение в Узбекистан е образувало досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление - използване на неистински документ, което предстои да се разгледа. Това означава, че преди да има дело за екстрадирането на убиеца в България, той ще бъде съден в Ташкент за документно престъпление.