0

П оявилият се пред Темида като мафиот от холивудска продукция доживотен затворник Георги Вълев е завел куп дела срещу държавните институции, научи „Телеграф“. Той е предявил отделни парични искове срещу прокуратурата на Република България в лицето на главния прокурор Иван Гешев, Министерството на финансите, Висшия съдебен съвет и МВР по Закона за вреди причинени на граждани от държавата и общините (ЗОДОВ).

Вълев е категоричен, че тези институции са му причинили неврен срив, безпокойство, стрес и липса на желание за живот. Делото му е разпределено в Административен съд-София по компетентност, където Вълев се появи под конвой с пура в уста, тъмни очила и с тениска на Че Гевара.

С появата си напомняше на дон Вито Корлеоне от култовата кинолента, екранизирана по романа на Марио Пузо - Кръстникът(„The Godfather“). Визията му скандализира мнозина в социалните мрежи и дори провокира реакция от страна на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), които влязоха в обяснителен режим и се оправдаха, че макар й скандална, появата му не съдържа забранени елементи от вещите, които всеки затворник може да притежава. 

Осъденият на до живот член на страховитата банда „Килърите“ е предявил отделни парични искове като претенциите му са предимно за нарушаване на човешките права. Вълев е конвоиран под засилена охрана от полиция и жандармерия.

Филологът и бивш учител по немски не ползва лични адвокати, а разчита на тези от Бюрото за правна помощ. Хонорарът на служебните му защитници се плаща от българските данъкоплатци.

Георги Вълев лежи в затвора след като бе получи доживотна присъда за поръчитеството на убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. И двамата бяха убити през 2009 г. Присъдата му бе част от мегаделото срещу бандата за мокри поръчки „Килърите“ с лидер Петър Стоянов – Сумиста, , Васил Костов-Васко Кеца и Янко Попов - Туцо Дебелия.