0

Ф утболен фен на Левски е с опасност за живота, след като е нападнат в Скопие тази вечер. Той е намушкан с нож, с прободни рани и опасност за живота. Според МВнР животът му е вън от опасност.

САМО ЛЕВСКИ, ОЛЕ! Сините ни отсрамиха с победа в Европа насред Скопие срещу Шкупи

Министерството на външните работи е информирано за български гражданин, ранен при инцидент в Скопие преди футболната среща между ПФК "Левски" и местния ФК "Шкупи", съобщиха от ведомството за БТА. 

По първоначални данни става въпрос за нападение в северната част на града и нанесени прободни рани с хладно оръжие.

Консулът на България в Скопие вече е посетил пострадалия български гражданин в болничното заведение, в което е настанен за лечение. 

Според наличната информация, състоянието му към момента се изяснява, но няма риск за живота му. Своевременно ще предоставяме допълнителна информация по случая, добавят от външно министерство.

Български футболни фенове бяха нападнати в Република Северна Македония минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите между ФК Шкупи и Левски София на стадион "Тодор Проески" в Скопие, съобщи сайтът "Спорт 1". 15 български граждани са задържани от полицията.

От МВнР посочват, че следят ситуацията отблизо. Посланикът ни в Северна Македония вече е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая и осигуряване на сигурността на българските футболни привърженици. 

Български футболни фенове бяха нападнати в Република Северна Македония минути преди началото на футболния мач от втория квалификационен кръг в Лигата на конференциите между ФК Шкупи и Левски София на стадион "Тодор Проески" в Скопие, съобщи сайтът "Спорт 1". 15 български граждани са задържани от полицията, според БТА.

Телевизия "Клан" излъчи видео, в което се вижда как местните жители от квартал Чаир хвърлят кофи за боклук по коли, в които се намират български фенове, пристигнали в Северна Македония специално за футболната среща.

Не е известно какво се е случило преди инцидента и дали е имало словесен сблъсък между феновете на Левски и Шкупи. "Спорт 1" посочи, че сблъсъците между българските и местните фенове са били очаквани. Затова полицейското присъствие в центъра на Скопие е засилено днес, особено около стадион "Тодор Проески".

На входа на стадион "Тодор Проески", в зоната под трибуните, група фенове влязоха в конфликт със служители на полицията, който бързо прерасна във физическа саморазправа. Във видеоклиповете се виждат летящи бутилки от сок или бира, както и някои по-големи предмети.

Атмосферата се нажежи още преди мача с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, като планове за изгаряне на македонското и албанското знаме по време на мача тази вечер. Двубой на клубно ниво от съседни страни винаги създава условия съперничеството да излезе и извън трибуните, но в случая то е крайно изострено заради политическите конфликти между Република Северна Македония и България, така че нетърпимостта лесно може да ескалира, посочва "Спорт1".