0

Б ългари са замесени в подпомагане за въоръжаването на специалните елитните войски, които се бият в полза на Русия в Украйна. Нашенците са предоставяли оборудване на Росгвардия, Военноморската пехота, ГРУ (Главно разузнавателно управление) бойците на Рамзан Кадиров от АХМАТ и частната армия на загиналия Евгений Пригожин „Вагнер“.

До разкритията се стигна след мащабна спецоперация на ДАНС, МВР, прокуратурата, съвместно с партньорските служби, в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Разследването е за трансфер на стоки с възможна двойна употреба. Нашенците са изнасяли за Руската федерация оптични прицели, балистични измерватели и авиацонни радиостанции, които се използвали в бойните действия срещу Украйна. 

МВР

МВР

Задържани са общо 12 души, сред които трима руснаци, албанец и гражданин на Беларус. Чужденците са сгащени на Летище София при опит за бягство към Русия. Единият от тях е собственик на пловдивска фирма, чрез която се осъществявал трансфера на бойното оборудване. Той е грък, роден Грузия и притежава още 4-5 гражданства. Други двама са отговаряли за логистиката и счетоводството. Преди да бъде сгащена от властите, групата купила военно оборудване за 4 милиона лева. 

МВР

МВР