0

С офийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба.

Разследването е започнало от 7 февруари 2022 г. по разпореждане на прокурор. Събрани са доказателства и е обвинен Ст.Я. за това, че: „в периода 28 юли 2015 г. до 28 юли 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага”. От това са настъпили немаловажни вредни последици като понижено доверие, съобщиха от държавното обвинение.

Малко преди това - през февруари 2022 г. ,във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от депутат от „Движение за права и свободи“. Според сигнала има нарушения на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите и наредби за тяхното прилагане.

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република за придобиване на българско гражданство по натурализация. Това са т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС. 

Разследването по делото продължава и може да бъдат повдигнати нови обвинения.