0

Прокуратурата повдигна обвинения на двамата полицейски служители, които са ескортирали Георги Любенов с Поршето в нощта на фаталната катастрофа на Околовръстното. При сблъсъка загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко и бе настанена в кома в столичната болница „Света Анна“.

Скандалната полицайка Любка Гечева обаче се размина с обвинение за получаване на подкуп, като такова е повдигнато само на нейния колега с инициали Г.М., стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Според разследващите той е получил 200 лева от Димитър Любенов, като инициативата е била на шофьора на Поршето. Към този момент не са събрани доказателства, че Любенов и полицаите са се познавали. По време на следствието са иззети телефоните на полицаите, като проверката не е установила, че униформените и мъжа, предизвикал тежкия пътен инцидент, са поддържали комуникация.

Телефонът на полицайката Любка Гечева обаче не е бил разчетен, тъй като е от специфична марка. Информацията от него не била извлечена, защото тя отказала да съдейства на разследването и не пожелала да предостави кода за достъп до мобилното устройство.

Свидетел пък заковал полицая за получения подкуп. Повдигнати са му общо три обвинения – за получаване на подкуп и затова, че не упражнил контрол върху пияния Любенов, както и, че не оказал помощ на четирима пострадали. Законът предвижда наказание за получения подкуп от 3 до 15 години затвор и глоба от 15 000 лева.

Полицайката Любка Гечева се сдоби с две обвинения – затова, че е не е изпълнила задълженията си за контрол на движението по пътищата и за отказ да помогне на пострадалите в пътното произшествие.

Издадена е европейска заповед с искане пострадалата французойка, която е напуснала страната, да бъде разпитана.