0

Л егендарният пернишки автокрадец Валентин Кирилов - Пуйката бе спипан в столичния квартал „Васил Левски“ в момент на кражба на лек автомобил „Ауди“ S5. Заедно с Пуйката е прибран и пернишкият крадец, известен в миньорския град с прякора Войника. Той е бил в ролята на отцепка, докато Пуйката отключвал колата. 

Двамата апаши пристигнали с познатия на полицията „работен“ мерцедес на Пуйката.

Отцепки

Джамбазинът отключил аудито с т.нар. кейлес (keyless) – устройство, позволяващо безключово отваряне и запалване на автомобила. От МВР засекли, че в момента само Пуйката разполага с най-модерната машина кейлес за автомобили, произведени след 2021 г. Цената й е около 20 000 лева. Краденото ауди пък е около 50 000 лева, обясниха разследващи.

Схемата, по която действа Пуйката, е добре позната на разследващите, защото тя се различавала драстично от начина на действия на другите банди. Според запознати пернишкият бандит винаги използва един или двама авери, които са му отцепки. Прибира средно по 4 скъпи автомобила в месеца и успява да си докарва над 200 бона по този начин.

Доказано

Този път Пуйката е сгафил, тъй като е бил проследен, научи „Телеграф“. Закопчан е при спецакция на СДВР и отряд „Кобра“ в момент на кражбата на аудито на улиците “Летоструй” и “Рилска обител”. Криминогените са следени и задържани непосредствено след кражба на луксозен автомобил. Пуйката е сочен за лидер на бандитите в Перник. Той бе заподозрян за кражбата на автомобила на Росен Плевнелиев, ползван от жена му Десислава през 2021 г., но това така и не бе доказано. Запознати с дейността му твърдят, че разфасова коли в пернишки депа, чиито части пласира в Северна Македония и Албания. У нас пък има слухове, че работи в схема със застрахователи и доверени сервизи.

В сряда прокуратурата постанови задържането на двамата автоджамбази до 72 часа и ще поиска от Софийския районен съд постоянният им арест.