0

С едем свидетели са призовани в Основния съд в Охрид да дадат показания като очевидци на побоя над председателя на българския културен клуб „Цар Борис III“ в града Християн Пендиков. Това стана ясно в съдебната зала, където обвиняемият Илия Спасески се появи по анцуг в компанията на адвоката си Димитрия Цобоски.

Спасески е обвинен, че на 19 януари заедно с още двама души е нападнал и нанесъл жесток побой на 21-годишния македонски българин Християн Пендиков. Според обвинението той е извършил престъплението от омраза, като е нанесъл на Пендиков тежка телесна повреда. Преди дни беше задържан и втория побойник - Борче Ангелов от Битоля, който се предаде сам на северномакедонските власти. Продължава издирването на третия заподозрян.

ЕКСКЛУЗИВНО: Фалстарт на процеса срещу бияча на Християн Пендиков

Показания за нападението пред съда трябва да дадат приятелките на македонския бъргарин, с които е бил в заведението във фаталната вечер – Ивон Блажеска, Мария Йолеска, Николина Угринска, както и сервитьорки и други клиенти, които са преки очевидци – Весна Богдановска, Ангела Стояноска, Сергей Костовски и Илче Стояновски.

Съдия Боян Мартиновски обаче не даде ход на делото и го отложи за 5 април. Причината е, че в съда все още не са постъпили част от доказателствата – записите от видеокамерите пред заведението, където е станал побоят.

По молба на защитата на обвиняемия Спасески пък ще се изискат допълнителни доказателства за побоя. Адвокатът му Димитрия Цобоски обясни, че за него побоят не е свързан с омраза, а мотивите са други.

Закопчаха втори заподозрян за побоя над Пендиков (СНИМКА)

„Как нападението да е от омраза, след като баща му спасяваше български граждани при голямото корабокрушение в Охридското езеро? Илия е възпитан в духа да обича всички и да не мрази никого. Сега помислете дали може да е омраза или има политически акцент“, изтъкна Цобоски в защитната си теза, като вплете умело в нея трагедията с кораба „Илинден“ през 2009 г., когато загинаха 15 българи.

Юристът обаче не успя да уточни какви точно са тези мотиви, но не пропусна да определи процеса срещу Спасески като политически.

След въпрос на „Телеграф“ защо тогава битият Пендиков е бил обиждан за откритото си заявяване, че е българин, Цобоски отрече това да е така.

Адвокатът категорично се разграничи от факта, че по време на т.нар. на местен диалект „тепачка“ пред бара е имало обиди и псувни по адрес на българите, най-меките от които са „татари“ и „фашисти“. Накрая забрани на клиента си да разговаря с медиите.

СЛЕД ИЗПИСВАНЕТО: Пребитият в Охрид българин получава охрана

Самият Пендиков обаче твърди друго, както и неговите приятелки, които са свидетелки в процеса. „Дойдоха двама-трима и започнаха да ме обиждат, защото съм българин. Нарекоха ме предател“, разказа часове след побоя македонският българин.

От съда в Охрид ще изискат от София медицински документи за състоянието на Християн Пендиков. Според адвоката му той все още не е в добро здравословно състояние, говори трудно и е не възможно да пътува толкова много километри до Охрид. Отделно се страхува и за живота си ако се прибере в Република Северна Македония.

Съгласно процедурата Пендиков ще трябва да разпознае нападателите си и затова от държавното обвинение са изпратили искане да се установи връзка с пострадалия.

Пендаровски с обвинения: България политизира случая с пребития в Охрид българин

„Доказателствата трябва да бъдат представени от обвинението и защитата, ние нямаме аргументи, аз само представлявам моя клиент Християн Пендиков като жертва на престъпление“, каза адвокатът на бития охридчанин Стефан Карамишевски. Той обяви, че ще предявят иск за обезщетение за нанесените телесни повреди на Пендиков, но сумата все още не са уточнили.

Пред Основния съд в Охрид имаше засилено полицейско присъствие, както от униформени, така и от цивилна. Служителите на северомакедонското МВР проверяваха личните и служебните карти на присъстващите журналисти от България. Записваха данните им прилежно в тетрадка, без да дават обяснения с какви цели се прави това.