0

П олицай загина блъснат от пиян шофьор на пътя Стралджа – Маленово в Ямболско. Инцидентът е станал снощи около 22:00 часа, потвърдиха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ямбол. 

Загиналият полицай е в системата на МВР от пет години. Живеел е с родителите си в Стралджа.  Около 19.10 часа снощи в кметският наместник на село Маленово сигнализира за съмнителен мъж, с профил на мигрант, който е забелязан около селото. От Районното полицейско управление в Стралджа незабавно изпращат патрул, който засича мигранта на около 3 км от селото. Мъжът се е движел пеша и, както се оказва по-късно, е от марокански произход и не е оказал никаква съпротива. Докато трае проверката на документите, от селото излиза лек автомобил, управляван от 44-годишен мъж от Стралджа, уточни зам.- главният секретар на МВР Станимир Станев пред БНР. 

"Нашият колега отхвръква на около 15 метра след удара. Много тежка катастрофа. Водачът е установен, не е криминално проявен. Има констатирани три нарушения с актове и наказателни постановления", каза още Станев. 

Инцидентът е станал на прав участък, спирачен път на автомобила липсва, тепърва ще се уточнява с каква скорост се е движела колата.

Прокурор Милен Божидаров от Окръжната прокуратура поясни: "Извършителят е задържан за 24 часа. Днес ще му бъде повдигнато обвинение. Предстои да се внесе искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Обвинението ще бъде за причинявне на смърт по непредпазливост при управление на автомобил в пияно състояние. До 15 години лишаване от свобода би могъл да получи."

Причините за тежкия инцидент тепърва ще се уточняват, но според зам.-главния секретар на МВР за налице много пропуски в системата както по отношение на обучението, така и по отношение на безопасността на полицейските служители. Според Станимир Станев в момента в МВР се извършва промяна, но резултатите все още не са налице.