0

О бвиненият за няколко престъпления прокурорски син от Перник Васил Михайлов два пъти е напускал дома си, след като Софийският градски съд му определи домашен арест, в рамките на който да е с гривна за проследяване. Това сочат първоначалните данни на проверката, която Министерството на правосъдието разпореди, коментира пред БТА заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По-рано днес пред NOVA министърът на правосъдието Крум Зарков потвърди, че в единия от случаите Михайлов е бил извън дома си около 40 мин. Това нарушение на домашния арест, второ поред, е станало на 30 октомври вечерта. Първият случай е още в деня на решението на съда - 27 октомври.

Данните от проверката до момента сочат, че гривната на Михайлов е била извън обсега на устройството. Според правилата за действие в такива ситуации, наблюдаващите системата се обаждат на лицето, на което тя е поставена, за да се уверят къде се намира. Това е и един от елементите на проверката.

От Министерството на правосъдието припомниха, че по закон МВР е институцията, която следи лицата под домашен арест да не го нарушават.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев поиска по морални причини оставката на бившия пернишки, а в момента - редови, прокурор Бисер Михайлов.

Малко по-късно днес районната прокуратура в София ще обяви какви мерки ще предприеме спрямо Михайлов.

 Младежът е обвинен за това, че на 9 април, около 4:00 часа, в близост до детска площадка в Перник, е нанесъл много удари с юмруци и ритници в областта на главата на мъж и го е порязал с нож в областта на лявото око, вследствие на което му е причинил средна телесна повреда. След това обвиняемият отправил закани за убийство на жена, като размахвал нож пред лицето ѝ.

Михайлов е обвинен и за това, че на 11 юни, около 14:00 часа, в близост до заведение в Перник, е нанесъл редица удари с юмруци в областта на главата на друг човек и му е причинил телесна повреда. Деянието е извършено по хулигански подбуди.