0

К метът на Генерал Тошево е арестуван във връзка с разследване за измама със субсидии за социални жилища, съобщава БТА,пцитирайки Европейската прокуратура,

По искане на офиса на Службата на Европейския главен прокурор в София кметът на град Генерал Тошево, Добричка област, Валентин Димитров, беше арестуван днес във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища.

Валентин Димитров

 Валентин Димитров
Facebook

Днес са извършени също така обиски на сгради на общината и в канцелариите на длъжностни лица, заподозрени за съучастие в престъпленията, за които се води разследването.

Няколко свидетели и заподозрени ще бъдат разпитани.

Фактитте по делото датират от 2017-2019 г. Става въпрос за грант, получен от общината по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева).

За изпълнението на проекта е привлечен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.

Всички замесени лица се смятат за невинни, докато не бъде доказано обратното от компетентен български съд.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.