1

В ътрешният министър Иван Демерджиев е подписал и внесъл в Народното събрание проекти за изменение на Наказателния кодекс, свързани с трафика на нелегални мигранти.

В законопроекта се предлага завишени наказания за и приемане на допълнителни мерки, като конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг.

„Целта на този законопроект е да бъде подпомогнато МВР в борбата с нелегалния трафик, за да бъдат защитени нашите служители ефективно, защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности. Нашият анализ сочи, че основната причина за това са ниските наказания за този тип престъпност в България и затова, че не са криминализирани всички деяния от този трафик. Считаме, че докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с тези прояви и все повече лица от криминалния контингент в Европа ще се занимават с това в България“, заяви вътрешният министър.

Демерджиев се обърна с апел и към прокуратурата, и съдебната власт, като посочи, че начина, по които се отнасят към подобен тип деяния, не отговаря на обществената опасност. Той посочи, че от приключили 2 485 дела през 2021-2022 г., само по 158 от тях са наложени ефективни наказания, 1442 от тях са приключили със споразумения – условно лишаване от свобода и налагане на глоби.

„Лицата, които задържаме, знаете по какъв сложен начин, след ден-два отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава!“, посочи Демерджиев и даде за пример условната присъда на мъжа отдал под наем автобуса, с който трафикант уби двама полицаи в Бургас.

„Не мога да приемам, че условна присъда може да получи човек, отговорен за смъртта на двама полицаи. МВР не може да бъде оставено само в този борба. В Народното събрание има трима души бивши вътрешни министри и разчитам на подкрепа и на помощ не за мен, а за Министерство на Вътрешните работи“, категоричен бе той.

Иван Демерджиев каза още, че придвижил оставката на главния секретар Петър Тодоров към президента, а за оттеглянето на зам.-главния секретар той лично ще се запознае с материалите и ще вземе решение.