0

Ч етирима български граждани от турски произход, включително две деца, са загинали при пожар в германския град Золинген, предаде турската частна телевизия НТВ, напомняйки за друг случай в същия град преди повече от 30 години, при който при палеж на неонацисти загинаха петима етнически турци.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара във вторник във възможно най-кратък срок.

Според информацията на НТВ огънят се е разгорял в четириетажна сграда в Золинген, при което са загинали четирима души от едно и също семейство, включително две деца, а деветима са пострадали.

Полицията посочи, че пожарът е възникнал по неизяснена засега причина в стара сграда в местния квартал Хьошайд. По данни на пожарната служба пламъците са се разгорели на втория етаж на сградата и са обхванали подпокривния етаж, където семейството е спяло.

Загиналите са български граждани от турски произход, уточни НТВ.

"Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал вчера призори (на 25 март, бел.ред.) в апартамента, където са живеели в Золинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи", написа вчера генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в профила си в социалните мрежи.

НТВ и други турски медии напомнят в контекста на този случай за трагедията от 29 май 1993 г. в Золинген, Германия, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството, отбелязва БТА.