0

А кцията в пловдивската дискотека, където около 400 души бяха съблечени за проверка от полицаи, е била законна. Това заяви директорът на ОДМВР – Пловдив комисар Васил Костадинов.

Полицейският шеф е категоричен, че в случая под тепетата няма превишаване на правомощията на органите на реда. Припомняме, че за акцията стана ясно в събота, след като посетители се оплакаха, че са били съблечени, за да бъдат проверени за наркотици.

ЧАКАМЕ РАЗВРЪЗКАТА: Ще завалят ли оставки след голия обиск в Пловдив?! (ВИДЕО)

„Публична тайна е, че в такива нощни заведения се употребяват и разпространяват такива вещества. Затова начинът и подходът на проверки в тези заведения е различен от ежедневната дейност на полицията. В зависимост от капацитета на заведението, се предприемат различни практики”, обясни Костадинов, цитиран от Нова тв.

След акцията са образувани три досъдебни производства. Едното е срещу неизвестен извършител, а другите две – срещу конкретни лица. По непотвърдена официално информация на мястото са открити 1 грам марихуана и 0,5 грама прахообразно вещество.

„Разбирам състоянието, в което са се озовали голяма част от посетителите на заведението. Но колегите са преценили, че това е правилният подход да се извърши проверка. Това, което ми докладваха, е че са били обособени 4 помещения - две за жени и две за мъже, където са извършвани проверките. Действително е имало такъв тип проверки, но те са били насочени към конкретни лица, за които е имало данни за престъпление”, каза още Костадинов.

Директорът на ОДМВР-Пловдив не поясни дали е имало данни, че всички 400 обискирани притежават или разпространяват забранени вещества. Заяви, че е имало оперативна информация за разпространение на наркотици в заведението, а начинът на провеждането на операцията е било субективно решение на ръководителя на операцията.

На своя страна от клуба заявиха, че смятат проверката за тенденциозна и унизителна за всички 400 гости на нощното заведение и ще подадат жалба в прокуратурата.

„Това е унижение за нашите клиенти и няма как да оставим нещата така. Затвориха ни за пет часа в почивен ден, когато хората излизат да се забавляват. Отделно, имаме 40-50 души персонал, който на нас ни струва пари за заплати. Можеше да се намери друг начин да се проверят хората”, каза собственикът на нощния клуб Деян Найденов.

По думите му загубите от въпросната вечер няма да бъдат покрити и те ще са изцяло за сметка на клуба, а полицейските акции ще продължат.

„Оттук нататък ще бъдем многократно проверявани, защото не си мълчахме. Преди 40 дни по същия начин около 40 полицаи от ГДБОП дойдоха с автомати и качулки. Проверката отново продължи няколко часа, при светнати лампи и спряна музика, но нищо не намериха”, подчерта той. Според него проверките са целенасочени и тенденциозни.