0

В Швейцария пазарът на проституция е толкова процъфтяващ, че генерира годишни приходи от около 3,5 милиарда евро (3,2 милиарда франка). „Повече от продажбата на сирене“, пише британският таблоид The ​​Sun в дълъг репортаж, озаглавен „Тъмната страна на швейцарската секс столица“.

Градът, известен досега преди всичко с това, че е седалище на основните швейцарски банки, сега ще да надмине Амстердам като главния европейски център на проституцията.  Женева е един от водещите центрове на швейцарския секс пазар, посещаван по-специално от французи и англичани; докато в Лугано, чиито публични домове са много популярни сред италианците, по-рестриктивен закон и Covid кантината принудиха много заведения с червени фенери да затворят. Вестник The Sun, който раздели репортажа си на няколко епизода, насочва вниманието по-специално срещу експлоатацията от свирепи сводници над млади жени, докарани от Латинска Америка и източноевропейските страни, с миража на големи печалби.

Таблоидът например разказва случай на момиче, което се запознало с очевидно богат мъж, който обикалял с луксозни коли, канил я на вечери, докато в един момент и предложил да прави компания и на други мъже. Една от жените, които проституират в квартал Лангщрасе в Цюрих, гостоприемно място за бордеи и стриптийз клубове, разказва, че тя и колежките и са принудени да работят по 20 часа на ден, 7 дни в седмицата, а печалбата е скромна. 

Труженичките живеят в апартаментите, в които работят, и са принудени да плащат наем от 500 до 1 000 франка наем на седмица. Да не говорим за разходите за дози кокаин, които им помагат да преживеят дългите дни на работа. 

За да помогне на експлоатираните жени, в Цюрих е основана асоциация "Hearthwings", която се стреми да облекчи битието на проститутките. 

“Не издържам повече! Намирам отвратителни хора в стаята си. Трябваше да се справям и с бащи, които водят децата си при мен", оплака се едно от момичетата за секс.  

Ситуацията се улеснява от факта, че проституцията е законна в Швейцария и тези, които я извършват, трябва да плащат данъци върху предлаганите услуги. Това, което влошава ситуацията обаче е, фактът, че секспазарът в Цюрих е в ръцете на безскрупулната нигерийска мафия. 

В опит да се справи с уличната проституция, кметството откри “секскабини” в квартал Алсетен, които приличат на автомивки - мераклиите пристигат с колата си и директно влизат в ограждението, където се отдават на перверзии далеч от любопитни очи.