0

К уп имоти завлече адвокатски сътрудник, използвайки фалшиви документи, информира СДВР.

Тарикатът успял да заграби 8 апартамента в София.

Ощетени са наследниците на починали възрастни хора, но все още не е ясна стойността на заграбеното, тъй като е в процес на разследване, уточняват от полицията.

"Придобиването не е станало директно, а в повечето случаи чрез подставени лица, които след придобиването на тези имоти са направили замяна с обвиняемия", казваНиколай Станчев, началник на отдел "Разследване" в СДВР.

По данни от полицията, оперативната работа по случая е продължила с месеци.

„Фрапиращото в случая е, че използването на неистински частни документи на практика е ощетило наследници на възрастни хора, които са починали, като е дало възможност на автора на престъплението да придобие неправомерно скъпи имоти на различни дестинации в София", допълва Станчев.

Апетитните имоти са заграбени чрез добре позната схема за фалшифицирани документи, сред които и подправени завещания, вероятно с намесата и на длъжностно лице. "

„На адреса на обвиняемото лице се намериха и множество оръжия и боеприпаси. До момента от това, което сме успели във времето да изследваме експертно, оръжията са огнестрелни", уточнява Станчев.

Подставените лица, чрез които са придобити скъпите имоти от адвокатския сътрудник са били „възнаграждавани“ с някои от по-евтините имоти или с автомобили.

Адвокатският сътрудник е задържан, както са задържани още трима души, разпитани като свидетели. След разпита тримата са били освободени.

Юристът се сдоби освен с обвинение за незаконно придобитите апартаменти и с обвинение за притежаване на оръжия. Предстои прокуратурата да поиска постоянното задържане на схемаджията.