0

Ж ител на варненския район “Владислав Варненчик” предлага създаване на доброволни патрули. Целта е те да помогнат за намаляване на кражбите и вандализма.  

"За да има такива отряди трябва да се съберат достатъчно хора, които да бъдат на групи. Има желаещи, но към момента не са достатъчни. И в момента набираме още желаещи", каза пред БНТ Андрей Петров, който е инициатор на идеята за създаване на патрули.

Той посочи, че патрулите ще дежурят из квартала по график, който ще се раздели на микрорайони за по-лесно обхождане.

"Разбира се, че първо се сигнализира на полицията. Ние не сме някакви наказателни групи, които да преследваме хората. Като граждани можем да задържим тези хора, когато има видимо престъпление. Законът не забранява да се задържи престъпникът до идването на полицията", допълни Андрей Петров.

"В закона не е регламентирана такава формация. Според конституцията на Република България пък не е разрешено ограничаване на правата и свободите на гражданите. Отделно от това по закон, по редица закони и нормативни актове, всеки един български гражданин, когато получи достъп и възприеме данни за извършено нарушение е длъжен да сигнализира съответните компетентни органи. Въпросът е по-мащабен, въпросът е дали такива формирования и събирания на хора няма да прерасне в някаква физическа саморазправа и каква е преценката на хората, които ще патрулират и ще пазят имота и имуществото, защото в България има Закон за частноохранителната дейност, който регламентира дейността. Ако се осъществяват патрули с единствено информативна цел да бъдат информирани съответните органи – няма пречка. Въпросът е тази функция да не прерасне във физическа саморазправа", обясни Иван Томов, адвокат.