0

К мет на град в южната част на Мексико беше убит по време на пътуване до местно село, като по случая е започнало разследване за "убийство при утежняващи обстоятелства", съобщиха вчера местните власти, предаде Франс прес.

Акасио Флорес, кмет на Малиналтепек, бе убит само няколко дни след като бе отнет животът на още един служител на изборна длъжност от щата Гереро – Салвадор Вилалба Флорес, току-що избран на общите избори на 2 юни.

Тялото на Флорес е намерено с куршум в главата в задната част на микробус в Малиналтепек, ден след като е бил задържан в местно село, каза пред АФП правозащитник, който е участвал в преговорите за освобождаването му.

Прокуратурата на Гереро обяви, че е започнала разследване за "убийство при утежняващи обстоятелства". Една от насоките на разследването е, че причина за престъплението може да е бил спор за собственост върху земя.

АП/ Felix Marques

Около тридесет длъжностни лица на изборна длъжност или кандидати на местни избори са били убити по време на кампанията за изборите на 2 юни, сочат данни на неправителствената организация "Дата Цивика" (Data Civica). Този вот бе най-мащабният в историята на Мексико и доведе на власт кандидатката на левицата Клаудия Шейнбаум.

През 2023 г. 1890 души са били убити в щата Гереро, главно в резултат на насилие и при уреждане на сметки между престъпни организации, отбелязва АФП.

*Източник: БТА