0

П риключи второто заседание по делото за убийството на граничния полицай от Елхово Петър Бъчваров. Както и на предходното заседание, на 12-и октомври, в залата присъства и вътрешният министър Калин Стоянов, информира NOVA News.

За престъплението са обвинени двама братя - Енгин и Мустафа Ергуван. На заседанието в четвъртък майката на убития български граничар Петър Бъчваров поиска соченият за извършител Енгин Ергуван да я погледне в очите и да каже защо е стрелял, но той не го направи.

Убитият сержант бил само със стоппатрони

Беше изслушан военнослужещият Рашко Рашков, патрулирал заедно с граничния полицай. Той разказа, че двамата са видели дупка в граничната ограда и са насочили светлина към нея. Военният е попитал Петър Бъчваров дали, според него, тя е нова, но в този миг е проехтял изстрел и граничният полицай е паднал на земята. След това са последвали още много изстрели от турската страна на оградата. Голяма част от куршумите са попаднали и по служебната кола.

Именно служебният автомобил стана причина днешното заседание да бъде отложено за 6 февруари 2024 г.

Българската държава трябва да представи оценка за материалните щети, въпреки че няма имуществени претенции към двамата подсъдими.

Като част от обвинението е посочено убийството на Петър Бъчваров и опита за убийство на Рашко Рашков, така и нанасянето на вреди по имущество на друга държава.

На заседанието присъства вътрешният министър Калин Стоянов заедно със зам.-директора на „Гранична полиция”. Те заявиха, че оценката бързо ще бъде изпратена до съда в Одрин.

Според турските закони двамата обвиняеми Енгин и Мустафа могат да получат над 20 г. затвор. Енгин е сочен за фактическия изпълнител. Той е казал пред съда, че не е знаел какво се случва докато е стрелял, а брат му е казал, че през това време е спял. 

Борислав Сарафов: Убийците на граничаря са опитали да доубият и военен от патрула

„Вярвам на турското правосъдие, считам че ще има ефективна осъдителна присъда, не мога да кажа дали ще е веднага. С нас е и колегата от министерството на отбраната, който е бил в патрулна двойка с убития граничар Петър Бъчваров”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов по-рано в през деня.

Турската страна е попитала българските власти дали имат претенции към автомобила на нашите граничари, по който са нанесени щети. „Ние категорично заявихме, че нямаме такава претенция”, каза Стоянов. И допълни: "Разбрахме обаче, че това е реално утежняващо вината обстоятелство за подсъдимия. Затова в най-кратки срокове през Министерство на правосъдието какъвто е редът, ще изпратим необходимата информация". 

"Извършени са процесуално-следствени действия още в деня на извършване на престъплението. Извършен е и вторичен оглед. Документите с апо досъдебното производство, което е в България. Трябва да отделим тези документи, изискани от турското правосъдие допълнително. В тях е и оценката за имуществените щети", посочи старши комисар Петър Джигов, заместник-директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Към момента прокуратурата в Одрин сочи като физически извършител Енгин Ергуван и иска доживотен затвор за него.

Петър Бъчваров беше застрелян през ноември 2022 г. по време на патрулиране по граничната ограда с Турция. Според разказите на обвиняемите, те са били в района на границата, за да пренощуват там и са носили оръжие, за да се предпазят от диви животни.

На заседанието в четвъртък присъстваха и родителите на убития, които са конституирани като частни обвинители по случая. Турското законодателство предвижда над 20 години затвор за убийството. 

Първото заседание се проведе преди два месеца. 

На него липсваше разпитът на българския военнослужещ, който е бил заедно с Петър Бъчваров по време на патрулирането. Двамата братя заявиха, че не са разбрали какво се е случило.