0

С трелба в района на летище. Убити са 7 вранови птици. Случката се е разиграла в сряда в късния следобед на нефункциониращата бивша военна аерогара край Гоце Делчев, съобщи за „Телеграф“ Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците.

Сред жертвите има гарван, който е бил маркиран с пръстени от учени в БАН с цел научни изследвания. Очаква се повече информация от Българската орнитологическа централа за това къде и кога са сложени пръстените на птицата.

„Апелирам към всички ловци да се въздържат да стрелят по птици. Част от тях са редки или имат много важни функции в природата“, заяви Попов.

Tой допълни, че от местното ловно дружество ще бъде извършена проверка кой е стрелял по птиците и виновникът ще получи предупреждение.

Припомняме, че през 2019 година край река Места беше открит мъртъв орел рибар, който е бил опръстенен от латвийска орнитологична организация, която имала за цел да проследи маршрута на прелета на птицата.

Месеци по-рано неизвестни към момента извършители застреляха защитен вид сова. Тя е била открита от строители в покрайнините на Гоце Делчев. А на 21 март 2019 година в Хаджидимово беше застрелян млад щъркел. Патронът засегнал сърцето на птицата и вследствие на това тя получила кръвоизливи от двете очи и клюна. Птицата починала веднага.