0

 Нападнаха Виктор Орбан в Европарламента, охрана накрак.

Членът на унгарската демократична коалиция Мартон Джекички днес се появи по време на конференцията за медиите в Европейския парламент.

Кадри, публикувани от Korijere dela sera показват мъжа в момента на нападението срещу премиера.

Орбан не е пострадал при инцидента, а охраната бързо овладява Джекичи и го хвърля на пода, след което той е изведен от стаята.

Самият премиер коментира след инцидента, че "унгарският е директен език и че комуникацията може да бъде груба", според унгарския

"Когато един политик каже на друг, че е злодей, в нашата култура това означава "не съм съгласен с теб ", допълва Орбан.

Както припомня Telex, Джекички хвърли монети по Орбан по време на инцидента в Кеч в началото на септември в знак на протест срещу политиките на унгарския министър-председател.

"За колко предадохте държавата, г-н премиер?" - попита Джекички Орбан, докато бодигардовете му го извеждаха от залата.

Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС заяви малко преди да бъден нападнат, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния в Шенген.

"Не сме далеч", каза той на брифинг.

Той обаче припомни, че една страна-членка все още държи вето и тъй като е необходимо единодушие по въпроса, то означава много:

"Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че да пуснат румънците и българите вътре ще е голямо предимство за ЕС.  И ще е напълно справедливо, защото тези две страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС, пише БНР.

Ако не ги пуснем, ще трябва да им даваме много пари, ако не сме доволни от това как се справят, за да укрепваме отново и отново външните граници на Румъния и България.

Сега външната шенгенска граница е между Румъния и Унгария. Има ли смисъл в това? Категорично не", изтъкна унгарският министър-председател.

Утре Виктор Орбан ще говори пред евродепутатите в пленарна зала.