0

П оредно посегателство на национален символ светна в мрежата и подпали общественото мнение.

Ромският певец Бирджан Хайрединов направи маане от „Мила Родино“, един от трите национални символа – знаме, герб и химн.

За опетняване на националния символ законът предвижда затвор до две години или глоба до 3000 лв.

Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г. „Мила Родино" става национален химн на Народна Република България през 1964 г.

Конституцията на Република България, приета от VII-то Велико Народно събрание през 1991 г. Утвърждава „Мила Родино“ като национален химн на Република България.

Не закъсня и реакцията на политиците. ВМРО публикува на страницата си във Facebook информацията,че вече е сезиран главният прокурор за поругаването на химна: "ВМРО – Българско национално движение изпрати днес сигнал до главния прокурор Борис Сарафов по повод разпространен клип, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

Това е гавра с национален символ, какъвто е българският химн. Затова от ВМРО искат спешна проверка, „изпълнителят“ да бъде разкрит и персонализиран и спрямо него бъде приложен чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.

В сигнала, подписан от съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, категорично се настоява за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото предвидено в закона наказание".

След като предизвика вълна от гняв в мрежата, клипът на чалга версията на националния химн бе премахнат от потребителя, който го бе качил . Но както се казва – нищо не се губи, когато веднъж е попаднало в системата. В случая - видеото е активно на Facebook страницата на ВМРО.