0

И мотен спор и агресия, трупани с години, са в основата на убийството на 72-годишен пенсионер в столичния квартал “Обеля”, разкри пред “Телеграф” говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова. За деянието е задържан 45-годишен мъж, срещу когото вече е повдигнато обвинение за умишленото умъртвяване на дядото.

Жестокото престъпление потресе столичани, след като трупът на възрастния мъж, бе открит увит в одеяла на тераса в блок в жилищния комплекс. 

Причината за зверството се оказало общинско жилище, в което извършителят живеел с майка си от 1990 година. След смъртта на бащата през 1992 г. майката заживяла с убития, който обещал да плаща вноските за закупуване на жилището, но при условие, че тя ще му прехвърли собствеността. Жената се съгласила, но двамата се разбрали, когато синът й навърши пълнолетие, да му отстъпи апартамента. Това обаче не се случило … Мъжът дори изгонил жената от жилището под предлог, че ще го ремонтира. При опит да проникне обратно в дома, жената установила, че ключалката на входната врата е сменена.  

Вечерта на 30 октомври порасналият син отишъл в апартамента, за да потърси правата си. По първоначални данни жертвата го допуснала доброволно в жилището си, тъй като не са открити следи от взлом. След възникнал спор, младият мъж взел кухненски нож и наръгъл пенсионера 38 пъти. Причина за смъртта са проникващи рани в белия дроб и шията, които засегнали далака и сънната артерия на жертвата 

След като умъртвил бившия приятел на майка си, извършителят преместил тялото на убития в банята, за да го изкъпе и да заличи следите от кръв. По-късно го оставил на балкона, като го увил в одеяла. След това излязъл, за да закупи почистващи препарати и взел майка си, за да му помогне. Когато жената влязла в жилището и видяла тялото на терасата й прилошало. Тя категорично отказала да съдейства на сина си да прикрие престъплението, но въпреки това не подала сигнал към полицията. 

“За съжаление ставаме свидетели на пореден случай, при който агресията на извършителя е породена от това, че още от ранна детска възраст е свидетел на домашно насилие. Констатирахме това след провеждане на множество беседи с него и майка му. Установихме, че във времето, по което те са живели заедно в апартамента, детето е ставало свидетел на множество побои и агресия от страна на жертвата към неговата майка. 38 прободни рани говорят само за едно - насъбирано в себе си и таено желание за отмъщение”, разказа на брифинг директорът на СДВР гл. комисар Любомир Николов.   

Според комисар Николов, убиецът не е имал намерения да отнеме живота на възрастния мъж, но вследствие на това, че той е проявил агресия към него, в опит първоначално да защити го е пробол с ножа. Разследващите предполагат, че жертвата първа е посегнала към хладното оръжие, тъй като убиецът има прорезна рана на единия пръст на ръката.